ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι φορολογούμενοι από τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά



Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης θα βρεθούν οι φορολογούμενοι αμέσως μετά τις θερινές διακοπές. Μετά την παράταση μέχρι και 3,5 μήνες στις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2011, που ανακοίνωσε... χθες το υπουργείο Οικονομικών, θα κληθούν να πληρώσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν, σε 1 ή 2 δόσεις.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, εμποροβιοτέχνες, εισοδηματίες και αγρότες έχουν περιθώριο μέχρι και τις 15 Ιουνίου γα να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Παράλληλα, η καθυστέρηση στις διαδικασίες υποβολής και εκκαθάρισης των φετινών δηλώσεων θα έχει ως συνέπεια να μην εισπραχθούν εγκαίρως έσοδα ύψους άνω των 2,6 δισ. ευρώ.

Ο φετινός «λογαριασμός» της Εφορίας αναμένεται να είναι «βαρύς» καθώς θα ενσωματώνει:

Τον αυξημένο πρόσθετο φόρο εισοδήματος που θα προκύψει για τα εισοδήματα του 2011, μετά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, το μεγάλο «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές, την αύξηση έως 200% των τεκμηρίων διαβίωσης, την κατάργηση του μπόνους των αποδείξεων.
Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2011. Επιβάλλεται με συντελεστές 1%-4% για όσους θα δηλώσουν ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.
Το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Τις εισφορές σε ΙΧ, σκάφη και πισίνες.

Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις το πολύ σε 2 δόσεις, αφού οι τρεις διμηνιαίες δόσεις προβλέπονται μόνο στην περίπτωση που η εκκαθάριση της δήλωσης γίνει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Αν η εκκαθάριση και η βεβαίωση του φόρου γίνουν Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, τότε ο φόρος εξοφλείται σε 2 ίσες διμηνιαίες δόσεις, ενώ αν η βεβαίωση γίνει από τον Οκτώβριο και μετά, ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ.

Καθυστέρηση
Το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όμως για πρώτη φορά παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «η εκτύπωση των εντύπων, οι οδηγίες προς τις ΔΟΥ και η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων μέσω του TAXISnet εξελίσσονται στους προβλεπόμενους χρόνους σε σχέση με τις οριζόμενες προθεσμίες και σημειώνεται ότι αντίστοιχα είχαν εξελιχθεί και τον προηγούμενο χρόνο».

Πάντως, μέχρι χθες δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί καν ο σχεδιασμός του φετινού εντύπου Ε3, το οποίο οφείλουν να συνυποβάλουν με τη φορολογική δήλωση 900.000 επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κλειστή παραμένει η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ενώ καμία εγκύκλιος με οδηγίες εφαρμογής των νέων διατάξεων που ισχύουν φέτος για τον υπολογισμό των φόρων στα εισοδήματα του 2011 και για την ορθή συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων δεν έχει φθάσει ακόμη στις εφορίες.

Τεράστιες ουρές στις Εφορίες
Εως 30 Μαρτίου η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων

Μετά την ταλαιπωρία χιλιάδων φορολογουμένων που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στη σχετική προθεσμία. Και χθες που έληγε, σύμφωνα με τον νόμο, η προθεσμία υπαγωγής σε ρύθμιση, δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές στις Εφορίες μέχρι να ανακοινωθεί η παράταση αργά το μεσημέρι.

Πλέον η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρατάθηκε έως τις 30 Μαρτίου.

Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και χθες 29 Φεβρουαρίου.

Να υπενθυμίσουμε πως η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των χρεών μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα με οφειλές μέχρι 10.000 ευρώ και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο μέχρι και 75.000 ευρώ.

Οι οφειλέτες που επιθυμούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 24 δόσεις θα πρέπει να υποβάλουν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν οικονομική αδυναμία.


imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ