ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Πούτιν: «Νικήσαμε σε μια ανοιχτή και τίμια μάχη»

Με τον αέρα του νικητή απευθύνθηκε στους χιλιάδες οπαδούς του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι κέρδισε μια τίμια μάχη, μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που δείχνουν άνετη επικράτηση από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με πάνω από 63%. Ως «άδικες» αποκήρυξε τις εκλογές, ο αντίπαλος του Πούτιν, Γκ. Ζιουγκάνοφ, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει εκτεταμένη νοθεία και διοργανώνει διαμαρτυρία αύριο στην Μόσχα.

Ο Πούτιν εμφανίστηκε μπροστά στο πλήθος, έχοντας στο πλευρό του τον απερχόμενο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Πούτιν εμφανίστηκε μπροστά στο πλήθος, έχοντας στο πλευρό του τον απερχόμενο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Σας υποσχέθηκα ότι θα νικούσαμε και νικήσαμε. Νικήσαμε σε μια ανοιχτή και έντιμη μάχη. Αποδείξαμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τίποτα. Δόξα στην Ρωσία!» αναφώνησε δακρυσμένος ο Πούτιν. «Ευχαριστώ όλους όσοι είπαν 'ναι' στη μεγάλη Ρωσία", συνέχισε ο Πούτιν, επαναλαμβάνοντας το σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ στο πλάι του βρισκόταν ο απερχόμενος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
"Οι ψηφοφόροι μας μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ της επιθυμίας για ανανένωση και των πολιτικών προκλήσεων στόχος των οποίων είναι να καταστρέψουν το κράτος μας", επεσήμανε αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η αντιπολίτευση. "Δεν θα περάσουν!", υπογράμμισε.
Αυτές οι εκλογές ήταν "μία σημαντική δοκιμασία για εμάς, για όλο τον λαό, μία δοκιμασία για την πολιτική ωριμότητα και την ανεξαρτησία" της χώρας, σημείωσε ο σχυρός άνδρας της Ρωσίας, ενώ ευχαρίστησε τους οπαδούς του που προσήλθαν «από κάθε γωνιά» της χώρας, έξω από το Κρεμλίνο για να πανηγυρίσουν.
Πανηγυρισμοί από οπαδούς του Πούτιν, στη Μόσχα.
Πανηγυρισμοί από οπαδούς του Πούτιν, στη Μόσχα.
Περίπου στις 110.000 υπολογίζεται ο αριθμός των οπαδών που συγκεντρώθηκαν για μια...νικητήρια συναυλία, ωστόσο όπως αναφέρει το BBC, υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ορισμένοι υποχρεώθηκαν να παρευρεθούν.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα- που έχουν αμφισβητηθεί εντόνως από την αντιπολίτευση- οι ανταγωνιστές του Πούτιν φαίνεται να ακολουθούν με μεγάλη διαφορά. Ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έρχεται δεύτερος με κάτι λιγότερο από 18% ενώ οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι συγκεντρώνουν μονοψήφια ποσοστά, σύμφωνα με τα πρώτα αυτά αποτελέσματα.
Συγκινημένος ο Πούτιν απευθύνεται στους οπαδούς.
Συγκινημένος ο Πούτιν απευθύνεται στους οπαδούς.
Στις πρώτες του δηλώσεις αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι δεν θα συγχαρεί τον Πούτιν, ο οποίος όπως όλα δείχνουν επανεκλέγεται για μια εξαετή θητεία. Ο Ζιουγκάνοφ κατήγγειλε το "μαφιόζικο και διεφθαρμένο" ρωσικό κράτος, ενώ χαρακτήρισε άδικες και ανέντιμες τις εκλογές, υποστηρίζοντας ότι η κρατική μηχανή χρησιμοποιήθηκε για την επανεκλογή Πούτιν. Προειδοποίησε ωστόσο ότι με την αυξανόμενη λαϊκή οργή, ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας «δεν θα έχει τη δυνατότητα να κυβερνά όπως έκανε (στο παρελθόν)».
Νίκη Πούτιν έδωσαν και τα πρώτα exit polls των εταιρειών VΤsIOM και FOM σύμφωνα με τα οποία ο Πούτιν συγκεντρώνει το 58,3% με 59,3%, ακολουθούμενος από τον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (17,7% έως 18,2%). Την πεντάδα των υποψηφίων συμπληρώνουν ο μεγαλοεπιχειρηματίας Μιχαήλ Προχόροφ, που συμμετείχε ως ανεξάρτητος υποψήφιος κι έκανε την έκπληξη των εκλογών, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 9,2% έως 9,6%.
Σίγουρος για την επικράτησή του ο Βλ. Πούτιν
Σίγουρος για την επικράτησή του ο Βλ. Πούτιν

Ακολουθούν ο υπερεθνικιστής ηγέτης Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, πρόεδρος του Φιλελεύθερου - Δημοκρατικού Κόμματος με 7,4% και ο πρόεδρος της "κεντροαριστερής" "Δίκαιης Ρωσίας" Σεργκέι Μορόνοφ με 4,3%.

Ψηφοφορία «κάρουζελ» και θύματα
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 58% και είναι μεγαλύτερη από αυτή των προεδρικών του 2008.
Ουρές στα εκλογικά κέντρα
Ουρές στα εκλογικά κέντρα
Παρά τους 30000 εθελοντές- επιβλέποντες και παρά τις κάμερες που τοποθετήθηκαν σε 95000 εκλογικά τμήματα, μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δεν έλειψαν οι καταγγελίες για νοθεία και στη σημερινή ψηφοφορία, καθώς κανένα από αυτά τα προληπτικά μέτρα δεν έπεισε του αντίπαλους του Πούτιν.

Υπήρξαν αναφορές για 3000 παραβάσεις και μάλιστα η οργάνωση Golos επικαλέστηκε μαρτυρίες για ψήφο «κάρουζελ», δηλαδή για λεωφορεία γεμάτα ψηφοφόρους οι οποίοι μεταφέρονταν από το ένα εκλογικό τμήμα στο άλλο στη Μόσχα, στο Νοβοσιμπίρσκ και το Μπαρναουλ της Σιβηρίας, προκειμένου να ψηφίσουν πολλές φορές.
Για ψηφοφορία «κάρουζελ» έκανε λόγο και ο γνωστός αντιπολιτευόμενος ακτιβιστής και μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι, μιλώντας στο BBC: «Τρομακτικό εύρος παρατυπιών, ειδικά στην Μόσχα…μαζική χρήση της ψηφοφορίας κάρουζελ».
Προς επίρρωσιν των καταγγελιών, μία κάμερα που είχε τοποθετηθεί σε εκλογικό κέντρο στο Νταγκεστάν, στον ρωσικό Καύκασο, κατέγραψε πολλούς ανθρώπους να γεμίζουν με ψηφοδέλτια την κάλπη. Οι εικόνες που έχουν μεταδοθεί και μέσω ίντερνετ, προκάλεσαν αντιδράσεις στη Ρωσία και ανάγκασαν την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή να δεσμευθεί ότι θα ακυρώσει τα ψηφοδέλτια του συγκεκριμένου κέντρου.
Οι καταγγελίες για νοθεία ωστόσο δεν ήταν το μόνο που αμαύρωσε την εκλογική διαδικασία. Όπως ανακοίνωσε ο ρώσος υφυπουργός Εσωτερικών Αλεξάντρ Γκοροβόι , τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε εναντίον ενός εκλογικού κέντρου στον ρωσικό Καύκασο.

"Τρεις κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε ένα εκλογικό κέντρο στην επαρχία Χασαβιούρτ μία ώρα αφού έκλεισαν οι κάλπες. Στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί και ένας αντάρτης", πρόσθεσε ο Γκοροβόι.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2000-2008, ωστόσο το Σύνταγμα δεν του επέτρεπε να διεκδικήσει τρίτη συνεχόμενη θητεία.
Μετά το «διάλειμμα» με την προεδρία Μεντβέντεφ, ο Πούτιν επανήλθε ως υποψήφιος για την προεδρία, αντιμέτωπος με τέσσερις αντιπάλους τους οποίους και δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει σε έναν δεύτερο γύρο, αφού σύμφνωα με τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται να συγκεντρώνει πολύ παραπάνω από το απαιτούμενο 50%.

Τους τελευταίους μήνες είχε έρθει αντιμέτωπος με ένα μεγάλο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που εκφράστηκε μέσα από ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή τις καταγγελίες για νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται και πάλι, από την αντιπολίτευση, για αύριο Δευτέρα στην Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ