ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

750 εκατ. ευρώ σε φακελάκια!


Στα 748 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα για το 2008, σύμφωνα έρευνα εθνικής εμβέλειας που διεξήγαγε η Ρublic Ιssue το διάστημα Ιούλιος-Δεκέμβριο, για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνή Διαφάνεια Ελλάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύονται στο Βήμα, τα κρούσματα διαφθοράς εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο τομέα σε ποσοστό 63%, έναντι 29,6% του ιδιωτικού, ενώ η εκροή χρήματος για τα «φακελάκια» και τα «γρηγορόσημα» εμφανίζεται αυξημένη κατά 109 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2007.
Οι Έλληνες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κατάσταση: το 80% διαφωνεί με πράξεις διαφθοράς, τις οποίες αντιμετωπίζουν πρωτίστως στα δημόσια νοσοκομεία, στις εφορίες και στις πολεοδομίες. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, το εύρημα ότι εννέα στους δέκα πολίτες (91%) παραδέχονται ότι η χώρα βρίσκεται παγιδευμένη στα δίχτυα της διαφθοράς.
Το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία πάντα θα υπάρχει διαφθορά», ενώ την αντίθετη άποψη - ότι δηλαδή η χώρα «μπορεί να γίνει μια χώρα χωρίς διαφθορά» - εκφράζει το 52%.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι οι έλληνες πολίτες συνειδητοποιούν πλήρως και καθαρά τι από όλα αυτά που κάνουν συνιστούν διαφθορά. Το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σαφές κρούσμα του φαινομένου το «να βάλουμε μέσο για να προσληφθεί κάποιος συγγενής», ενώ το 90% αναγνωρίζει ως διαφθορά το «να δώσουμε χρήματα ή άλλο αντάλλαγμα σε εφοριακόγια να τακτοποιηθούν τα χρέη μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ