ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

«Έξυπνες πόλεις» : Η απάντηση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις

Ένα κίνημα κατασκευής «έξυπνων πόλεων», που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τις σημερινές μεθόδους ανοικοδόμησης αναπτύσσεται στην Ευρώπη.

Το όραμα τροφοδοτείται από τους φόβους των κλιματικών αλλαγών και την ανάγκη εξεύρεσης οικολογικών εναλλακτικών στον άνθρακα, την πυρηνική ενέργεια αλλά και τις αμφιβόλου αξιοπιστίας εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία. Αυτές οι πόλεις θα ήταν αυτάρκης, με τα κτίρια να δεσμεύουν ενέργεια από τα καιρικά φαινόμενα, την οποία θα διοχετεύουν στο εσωτερικό των σπιτιών και τα οχήματα στους δρόμους.

«Μακροπρόθεσμα θα προέκυπτε ένα πολύ διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο» αναφέρει ο Τζερό Λέιν, επικεφαλής της οικολογικής διεύθυνσης της British Gas New Energy. «Οποιαδήποτε εταιρεία παροχής ενέργειας αγνοήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα βρεθεί προ εκπλήξεων». Η ιδέα κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, που έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο μείωσης των ρυπογόνων εκπομπών άνθρακα στο ένα πέμπτο των σημερινών επιπέδων, τη μεγαλύτερη μείωση σε όλο τον κόσμο.

«Σε 25 χρόνια από σήμερα, εκατομμύρια κτίρια θα κατασκευάζονται με σκοπό να χρησιμοποιούνται ως οικίες αλλά και μονάδες παραγωγής ενέργειας», σχολιάζει ο οικονομολόγος Τζέρεμι Ρίφκιν, που προτρέπει τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές και να εξασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια. Στο κέντρο του συστήματος βρίσκεται ένα «έξυπνο πλέγμα ηλεκτριμσού» που επιτρέπει τη ροή ηλεκτρισμού εκεί που χρειάζεται περισσότερο και την κατανέμει με βάση τις ανάγκες.

Αν και παρόμοιες εφαρμογές που αναπτύσσουν πολλές εταιρείες στην Ευρώπη αναζητούν την ευκαιρία καθιέρωσής τους, υπάρχουν έντονες υπόνοιες ότι κάποιες άλλες προσπαθούν να διατηρήσουν τα κεκτημένα μειώνοντας τον ρυθμό αλλαγής στις Βρυξέλλες. Οι υπόνοιες αυτές έγιναν εντονότερες πριν λίγες εβδομάδες, όταν το σχέδιο χρηματοδότησης του προγράμματος ερευνών για έξυπνες πόλεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ τελικά απορρίφθηκε. «Είναι πρωτοφανές το γεγονός, και μάλλον ξεκάθαρο ότι οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού είχαν κάποια σχέση με όλα αυτά» δήλωσε ο Κλοντ Τερμέ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων. «Οι επιρροή τους στη λήψη πολιτικών αποφάσεων είναι πολύ μεγάλη.

Ο λόγος απόρριψης της χρηματοδότησης δεν είναι ξεκάθαρος, αν και οι προκλήσεις των εταιρειών ηλεκτρισμού είναι σαφής, αφού οι έξυπνες πόλεις δεν θα μείωναν μόνο τις ανάγκες τους σε ενέργεια, αλλά σταδιακά θα γινόταν αυτάρκης. Μεγάλο μέρος της απαιτούμενης τεχνολογίας αποτελεί ακόμη μακρινό όνειρο, αν και κάποιες εταιρείες κινούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Η γαλλική κατασκευαστική Bouygues χρησιμοποιεί 4.000 τετραγωνικά μέτρα με ηλιακούς συλλέκτες που υπερκαλύπτουν τις ενεργειακές της ανάγκες. «Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή καινοτομίας και τεχνολογικών εξελίξεων στον κατασκευαστικό τομέα», αναφέρει ο Έρικ Μαζογιέ, αναπληρωτής διευθυντής της εταιρείας.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κεντρικό σημείο του σχεδίου είναι η ιδέα ότι η ενέργεια, η καινοτομία και ο ενθουσιασμός αναπτύσσονται και μοιράζονται καλύτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι περιβαλλοντολόγοι βλέπουν ένα ακόμη πλεονέκτημα σε αυτές τις οντότητες, και αυτό είναι η αυξημένη αυτονομία τους από τις εθνικές κυβερνήσεις και η δυνατότητα να εφαρμόσουν απαιτητικές λύσεις. «Είναι ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων» δήλωσε ο Τζέραρντ Μανίν, στέλεχος της περιβαλλοντικής ομάδας Energie-Cites. «Πρόκειται για την παροχή ενέργειας στην κοινωνία, ώστε η κοινωνία να πιέσει τους οργανισμούς. Δείχνοντας ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για αλλαγή, υποχρεώνει σε βήματα μπροστά τις κυβερνήσεις».

Εκτός των άλλων εξάλλου, τα οικονομικά οφέλη δεν θεωρούνται καθόλου αμελητέα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Άντρις Πίμπαλγκς, υπολογίζει ότι η συνεργασία μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων στον τομέα αυτό μπορεί να εξοικονομήσει συνολικά περί τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ