ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Ένταση και πάλι στο λιμάνι του Πειραιά


Ιδιαίτερα τεταμένο είναι το κλίμα στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στους γύρω δρόμους. Νέες συμπλοκές σημειώνονται μεταξύ των δυνάμεων των ΜΑΤ και μερίδας συγκεντρωμένων από την πλευρά των αγροτών. Με δακρυγόνα και χημικά οι 150 περίπου αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους αγρότες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι αγρότες πετώντας αγροτικά προϊόντα, αλλά και άλλα αντικείμενα επιτέθηκαν και αυτοί εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα για δέκα περίπου λεπτά το λιμάνι να θυμίζει πεδίο μάχης. Προηγούμενα το Συντονιστικό Όργανο των 2.000 περίπου αγροτών, που συνεδρίαζε από τα ξημερώματα μέσα στο πλοίο "ΚΡΗΤΗ Ι" είχε αποφασίσει να μη δεχθεί την πρόταση της Κυβέρνησης να μεταβεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο του λιμανιού. Η αιτιολογία της μη πραγματοποίησης της πορείας τους , όπως τόνισαν οι αγροτοσυνδικαλιστές, ήταν ο φόβος της παρείσφρησης ξένων ομάδων μέσα στην πορεία των αγροτών. Οι αγρότες καλούν τους συμπατριώτες τους να μην προβαίνουν σε μεμονωμένες κινήσεις και προσπαθούν -όπως υποστηρίζουν- να περιφρουρήσουν τις δυνάμεις τους. Ζητούν δε, από τα ΜΑΤ που σχηματίζουν κλοιό μπροστά από τα οχήματά τους, να αποχωρήσουν έως τις 11 π.μ. Παράλληλα ζητούν από τα κόμματα να στείλουν αντιπροσώπους τους στο λιμάνι για να συζητήσουν μαζί τους. Νωρίτερα στο Λιμάνι έφτασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος προέβη σε μια λακωνική δήλωση και στη συνέχεια συναντήθηκε εκτός λιμανιού με εκπροσώπους των αγροτών, με τους οποίους συνομιλεί μέχρι αυτή την ώρα.
Στο μεταξύ, περίπου 50 ακόμα αγρότες προερχόμενοι από την Κρήτη αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά για να ενισχύσουν τον αγώνα των συναδέλφων τους. Οι δρόμοι γύρω από το λιμάνι παραμένουν κλειστοί, ενώ ένταση δημιουργήθηκε όταν εμφανίστηκαν δύο διμοιρίες ΜΑΤ αλλά με την παρέμβαση της βουλευτού Ευαγγελίας Σχοιναράκη και του νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα τα πνεύματα ηρέμησαν. Εξάλλου ο Νομάρχης Πειραιά μετά από συνομιλίες που είχε με τον επικεφαλής των ΜΑΤ, φαίνεται πως έλαβε τη διαβεβαίωση πως οι ειδικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν.Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεσμεύθηκε χτες να συναντήσει αντιπροσωπεία των αγροτών μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλλες. Ο Σωτήρης Χατζηγάκης θα συναντηθεί αύριο, με την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, στην οποία θα διευκρινίσει ότι το πακέτο στήριξης των αγροτών αφορά αποζημιώσεις και όχι εθνικές ενισχύσεις.Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους αγρότες από την Κρήτη χτες στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, δήλωσε πως δόθηκαν διευκρινίσεις και άμεσες λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα.
Κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης πραγματοποιούνται και σήμερα στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο υπό κατάληψη παραμένει το κτίριο της περιφέρειας, ενώ κλειστός είναι ο παραλιακός δρόμος. Στα Χανιά αγρότες έχουν καταλάβει τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ενώ κλειστοί είναι οι περισσότεροι δήμοι στο νομό.
Σήμερα, ο Αλέκος Αλαβάνος θα επισκεφθεί το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα ο οποίος θα παραμείνει κλειστός μέχρι αύριο, οπότε οι αγρότες των Σερρών θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Ωστόσο τα χθεσινά επεισόδια με τα ΜΑΤ και τους αγρότες της Κρήτης στο λιμάνι του Πειραιά, μπήκαν στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ περί σύστασης Διακομματικής Επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.
Αυταρχισμό, αυθαίρετη άσκηση αστυνομικής βίας και επίδειξη πυγμής, καταλόγισαν στην Κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης και ο Σπύρος Χαλβατζής. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποκίνηση και καπηλεία της κινητοποίησης των αγροτών, τονίζοντας πως δεν μπορεί να επιτραπεί πορεία με τρακτέρ στην πρωτεύουσα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προκάλεσε και όξυνε την κατάσταση στο Πειραιά, κάνοντας επίδειξη πυγμής απέναντι σε μια ειρηνική προσπάθεια των αγροτών της Κρήτης, που ήθελαν ειρηνικά να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, μίλησε για "αυταρχικές λογικές", ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζάφερης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε εφ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για απουσία σχεδίου εξόδου από την οικονομική κρίση, για ψηφοθηρική, πελατειακή και ρουσφετολογική πολιτική και για λογική κομματικοποίησης. Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν παίζει με τους θεσμούς.
"Θέλετε στο παρά πέντε να αλλάξατε τον εκλογικό νόμο. Εμείς, παρότι με στενά μικροκομματικά κριτήρια θα μας συνέφερε, δεν μπαίνουμε σε τέτοιες λογικές και δεν παίζουμε με τους θεσμούς, όπως κάνατε εσείς με την Αναθεώρηση του Συντάγματος", υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου, ενώ εμφανίστηκε έντονα επικριτικός και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης με τους αγρότες της Κρήτης.
"Η Κυβέρνηση δεν άντεξε τον ερχομό απελπισμένων αγροτών. Έκανε επίδειξη πυγμής. Τους προκαλέσατε, οξύνατε την κατάσταση, οδηγήσατε σε επικίνδυνες καταστάσεις τους αγρότες, που ήρθαν από την Κρήτη να διαδηλώσουν ειρηνικά", ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για αυταρχικές λογικές της Κυβέρνησης και κατηγόρησε τον κ. Μαρκογιαννάκη ότι περιφρόνησε τους νόμους και έδωσε εντολή να πάνε τα ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά, "εκεί, όπου την αρμοδιότητα έχει το Λιμενικό Σώμα". Ταυτόχρονα, κάλεσε τον Υπουργό "έστω και την ύστατη στιγμή, να αφήσει τους αγρότες της Κρήτης να διαδηλώσουν με τα τρακτέρ τους, υποστηρίζοντας ότι οι "Κρητικοί τιμούν το λόγο, που έδωσαν για ειρηνική διαμαρτυρία".
"Γιατί δεν πήγε ο υπουργός κάτω στη Κρήτη να συζητήσει μαζί τους και γιατί περιμένατε τα τρακτέρ να έρθουν να πολιορκήσουν τη Βουλή και το υπουργείο Γεωργίας;", σχολίασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού: "Όποιος πιστεύει ότι τα τεράστια τρακτέρ με τις δολοφονικές πιρούνες μπροστά, έπρεπε να κάνουν βόλτα στην Αθήνα, μετά από όσα έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, να βγει και να το πει δημόσια".
"Υπήρχαν και συγκεκριμένοι σπόνσορες και κομματικά όργανα για να διευκολυνθεί αυτή η υπόθεση και να μεταφερθούν στην Αθήνα. Έρχονται με τεράστια τρακτέρ, οργανώνουν εκστρατεία και είναι τα ίδια πρόσωπα, που έκαψαν τη νομαρχία στα Χανιά", συμπλήρωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Eπικριτικός ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και στο σχόλιο του Γιώργου Παπανδρέου για τον εκλογικό νόμο, λέγοντας: "Μιλάτε εσείς, που κάνατε την μεγαλύτερη εκλογική εκμετάλλευση και αλλάζατε τον εκλογικό νόμο αναλογικότερα, όποτε βλέπατε ότι χάνατε τις εκλογές;".
Μομφές δέχτηκε η Κυβέρνηση και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι "συνιστά προσβολή προς το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια των αγροτών της Κρήτης, το να τους μετατρέπει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε απλά ενεργούμενα και υποκινούμενα ενός κόμματος".
"Σήμερα το πρωί η Κυβέρνηση έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο στο λιμάνι του Πειραιά", σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.
Την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν η κυβερνητική πλειοψηφία και ο ΛΑΟΣ, ενώ την υποστήριξαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ