Η πρώτη ατόφια βιοκλιματική γειτονιά δεν είναι αθηναϊκή. Η «Ανέμη», ένα οικιστικό σύνολο 30 μονάδων βέλτιστης ενεργειακής στάθμης (A plus), οικοδομείται αυτή τη στιγμή στη Λάρισα. Στο δημοτικό διαμέρισμα της Τερψιθέας, στην περιοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης, σε μια πλαγιά έκτασης 10 στρεμμάτων, μπαίνουν τα θεμέλια για τις πιο σύγχρονες περιβαλλοντικές εφαρμογές - μέσα που προσδίδουν εξαιρετική ενεργειακή συμπεριφορά, αναγκαία σε κάθε κτίριο πόλης.
Κάθε διώροφη μεζονέτα, 120 τ.μ.-200 τ.μ., με στέγη και κήπο αντίστοιχης ή μεγαλύτερης έκτασης, σχεδιάζεται ενσωματώνοντας τα χαρακτηριστικά του τοπικού κλίματος για τη θέρμανση, την ψύξη και το φωτισμό της. «Τρεις είναι οι βασικές μας επιδιώξεις. Ο περιορισμός στο ελάχιστο της κατανάλωσης ενέργειας χειμώνα-καλοκαίρι, η εξασφάλιση οπτικής και θερμικής άνεσης και η υψηλή ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Κτηριακής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ματθαίος Σανταμούρης, που έχει αναλάβει την ενεργειακή και περιβαλλοντική μελέτη του έργου.
Οι κατοικίες, όπως τις σχεδίασε ο γνωστός αρχιτέκτονας Κωστής Σκρουμπέλος, στρέφονται στο Νότο με σχεδόν μηδενικά ανοίγματα προς το Βορρά, κατασκευάζονται με οικολογικά και ανακλαστικά στην ηλιακή ακτινοβολία υλικά, διαθέτουν αυξημένη θερμομόνωση σε δάπεδα και τοίχους, ειδικά τζάμια τεχνολογίας Low-E που διατηρούν την εσωτερική θερμοκρασία, φίλτρα για την ανανέωση του αέρα, σκίαστρα στα ανοίγματα και εναλλάκτες εδάφους-αέρα.
Τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση αυτών των εγκαταστάσεων είναι πολλαπλά. Το ηλιακό φως περιλούζει την κατοικία μειώνοντας τις ανάγκες για τεχνητό φωτισμό, διευκολύνεται η κυκλοφορία του αέρα, αποτρέπεται η εκπομπή μικροσωματιδίων, δημιουργείται ευχάριστη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι όλες τις εποχές, ενώ βελτιώνονται οι συνθήκες μικροκλίματος στους εξωτερικούς χώρους.
«Το τελικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο από αυτό που εξασφαλίζουν οι προδιαγραφές κτιρίων σε αστικά κέντρα της Σκανδιναβίας», βεβαιώνει ο κ. Σανταμούρης. Οι ανάγκες για θέρμανση μειώνονται κατά 45%, ενώ οι ανάγκες για κλιματισμό περιορίζονται κατά 78%! Η σύγκριση δε με ένα συμβατικό κτίριο που απαιτεί 100 κιλοβατώρες/m2/έτος εμφανίζει την κατοικία της «Ανέμης» να καταναλώνει μόλις 40 κιλοβατώρες/m2/έτος, μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση κατά 60%.
«Εφαρμόζουμε την τρέχουσα γνώση για να χτίσουμε τα σπίτια του μέλλοντος», αναφέρει ο Αναστάσιος Μπαρμπούτης, πολιτικός μηχανικός και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Οικιστικές Αναπτύξεις» που χρηματοδοτεί το εγχείρημα της Λάρισας.
Η οικιστική ενότητα θα συνορεύει με σχολικό συγκρότημα, ενώ προβλέπεται η δημιουργία μίνι μάρκετ και φαρμακείου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι βασικές ανάγκες των κατοίκων της. Για την ώρα, στον πράσινο λόφο της Τερψιθέας υψώνεται μόνο το model house, το σπίτι στο οποίο η ομάδα επιστημόνων αξιολογεί και τοποθετεί τις πιο αποδοτικές εφαρμογές.
Η κατασκευή των υπόλοιπων 29 κατοικιών θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2010, με συνολικό κόστος 5,5 εκατομμύρια ευρώ - καθώς η χρηματοδότηση δεν αντλείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Επικρατεί η άποψη ότι τα βιοκλιματικά σπίτια είναι ακριβά, γεγονός που δεν ευσταθεί.
Αντιθέτως, χτίζεται ένα υγιεινό σπίτι με λίγα λειτουργικά έξοδα και κυρίως χωρίς να αυξάνεται το κόστος κατασκευής του», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεδομένα τα οποία αγνοεί ο κατασκευαστικός κόσμος.
«Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του έργου: να αποτελέσει πρότυπο και να βοηθήσει στην εξοικείωση της αγοράς με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική - τώρα μάλιστα που εφαρμόζεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ενεργειακή Ταυτότητα των κτιρίων. Κάθε νέο σπίτι πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά», προσθέτει ο κ. Μπαρμπούτης.
Στα επόμενα 6-7 χρόνια, η γειτονιά της «Ανέμης» φιλοδοξεί να γίνει ολόκληρο χωριό. Πρόθεση των δημιουργών της είναι να εξελίξουν το έργο, οικοδομώντας 120 ακόμα σπίτια και 30 επαγγελματικές μονάδες, συνθέτοντας έτσι τον πρώτο βιοκλιματικό οικισμό της χώρας.
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ
Τελευταία νέα
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009
Βιοκλιματική γειτονιά στη Λάρισα
Σάββατο, 14.02.09
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου