ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Αισιοδοξία και... «καμπανάκια» για το ΕΣΠΑ

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, καθώς η απορροφητικότητά τους υπερβαίνει το μέσο όρο απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ πανελλαδικά, εμφανίστηκε χθες ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Γιώργος Πετράκος στη Λάρισα.
Η αισιοδοξία για την πορεία των προγραμμάτων και ιδιαίτερα για την κάλυψη του κανόνα ν+3 υπήρξε διάχυτη μεταξύ των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης των τριών περιφερειακών προγραμμάτων, που συνεδρίασε στην αίθουσα «Όλυμπος» του ξενοδοχείου «Imperial». Ωστόσο το πανηγυρικό κλίμα, που διαμορφώθηκε στη βάση της διαβούλευσης για την αναμόρφωση των προγραμμάτων και της υπογραφής των Επιχειρησιακών Συμφωνιών στις αρχές Μαΐου στην Αθήνα, μετρίασαν τόσο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Αργύρης Πισιώτης όσο και ο υπεύθυνος των περιφερειακών προγραμμάτων του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Χρ. Χρήστου.

Ο καθένας από την πλευρά του κάλεσε τους εμπλεκόμενους Φορείς Διαχείρισης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κάλυψη των απαιτήσεων αναδεικνύοντας την ιδιαίτερα δυσχερή θέση που βρίσκεται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας, ως περιφέρεια του στόχου 2, έναντι των αντίστοιχων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.
Η συνεδρίαση πάντως χαρακτηρίστηκε από την αποχώρηση του νομάρχη Τρικάλων Ηλία Βλαχογιάννη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή τού κ. Πετράκου να αναχωρήσει για την Αθήνα χωρίς προηγουμένως να ακούσει τις παρεμβάσεις των αιρετών αλλά και την έντονη αντίδραση του Λουκά Κατσαρού στις πολιτικές αναφορές της περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Γεωργακοπούλου περί σπατάλης, πελατειακής διαχείρισης και τεράστιας καθυστέρησης των προγραμμάτων στην προηγούμενη πολιτική περίοδο.
«Οι περιφερειάρχες έρχονται και παρέρχονται και πρέπει να γνωρίζετε ότι οι απορροφήσεις όπως παρουσιάζονται σήμερα είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε χθες...» είπε σε έντονο ύφος ενώ αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης για να αποχωρήσει προκειμένου να μεταβεί για επίσκεψη στην εταιρία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ Γ. ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Γ. Πετράκος παρουσίασε το ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η χώρα καλείται να υλοποιήσει το ΕΣΠΑ καθώς και τους στόχους του προγράμματος, που έχουν τεθεί στο πρόγραμμα δανεισμού και προβλέπουν απορρόφηση πόρων για φέτος 2,75 δισ. ευρώ ώστε το ποσοστό να ανέλθει σε 8% και στο τέλος 2011 στο 15-17%.
«Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή οι μοναδικοί διαθέσιμοι πόροι για την ανάπτυξη που διαθέτει η χώρα είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ, γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι τα έργα που χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα να υλοποιηθούν έγκαιρα και να δώσουν τα αναπτυξιακά αποτελέσματα που περιμένουμε» είπε χαρακτηριστικά για να αναλύσει τις δομές του υπουργείου για τη στήριξη των περιφερειών και τον έλεγχο των προγραμμάτων.
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να κλείσουν τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ, κάλεσε τους φορείς να ωριμάσουν έργα για το μέλλον ανακοινώνοντας την απόφαση του υπουργείου να χρηματοδοτήσει περιορισμένο αριθμό μελετών, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στα τέλη του επόμενου μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο Αναπτυξιακό νόμο, δεδομένου ότι ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας όσων απόψεων και προτάσεων έχουν κατατεθεί τόσο από τους ιδιώτες όσο και από τους θεσμικούς φορείς.
Η προεδρεύουσα της συνεδρίασης περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Πόπη Γερακούδη, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στην πορεία του Προγράμματος που παρουσιάζει υψηλή απορρόφηση 13,5%. Ως προτεραιότητα καθόρισε την ένταξη των «απολύτως ώριμων έργων» που μπορούν να παράξουν δαπάνες εντός του 2010 και να έχουν πολλαπλασιαστικά αναπτυξιακά αποτελέσματα ενώ δεσμεύτηκε για την υποβολή των τευχών δημοπράτησης σε διάστημα μιας εβδομάδας από την ένταξη του έργου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επισημαίνοντας «σε διαφορετική περίπτωση θα εξετάζεται η απένταξη του έργου από το Πρόγραμμα».
«Υγιή επιχειρηματικότητα, βιώσιμο και ελκυστικό περιβάλλον, υποδομές, φορολογική ασφάλεια, σταθερότητα, ευνομία, ώστε να υπάρξουν κίνητρα για ουσιαστικές επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων στη χώρα από την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό» αποτελούν τις προτεραιότητες της περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Αικ. Διαμαντοπούλου. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η ένταξη από τις αρχές του έτους 101 επενδύσεων ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και η πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες όπου παρουσίασε στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής την πορεία του προγράμματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Το ποσοστό απορροφητικότητας του προγράμματος Στερεάς Ελλάδας κινείται στο 12,4%, λίγο κάτω από το αντίστοιχο ποσοστό του Θεσσαλικού Προγράμματος.
Από την πλευρά της η περιφερειάρχης Ηπείρου Δ. Γεωργακοπούλου στην εισήγησή της έθεσε ως βασική προτεραιότητα της Ηπείρου να τεθούν οι βάσεις για τη βελτίωση και ενίσχυση του περιφερειακού παραγωγικού συστήματος, της ποιότητας ζωής των πολιτών, της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. «Γι’ αυτό τώρα» πρόσθεσε η γ.γ. Ηπείρου, «με εντολή της Κυβέρνησης, προχωρήσαμε στην αναμόρφωση του προγράμματος, επιδιώκοντας έναν προγραμματικό ανασχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας– Ηπείρου 2007-2013», προκειμένου η Περιφέρεια Ηπείρου να αποκτήσει τη δική της ισχυρή ταυτότητα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, τη γεωγραφική της θέση, τους ανθρώπινους και φυσικούς πόρους της, την απαράμιλλου κάλλους φυσική και πολιτιστική κληρονομιά».
Ο ΚΑΝΟΝΑΣ Ν+3 ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Η Επιτροπή Παρακολούθησης ενημερώθηκε για την πρόοδο των εισπράξεων προκαταβολών και δαπανών κοινοτικής συμμετοχής καθώς και για το υπόλοιπο δέσμευσης κοινοτικής συμμετοχής 2007 για την κάλυψη του κανόνα (ν+3). Βάσει των στοιχείων που παρουσιάσθηκαν για τον στόχο «Σύγκλιση» έχουν ήδη καλυφθεί οι απαιτήσεις του κανόνα.
Ωστόσο, στις παρεμβάσεις τους τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και ιδιαίτερα οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης δεν έκρυψαν τις ανησυχίες τους για τη δυνατότητα των Προγραμμάτων να ανταποκριθούν στους στόχους, ιδιαίτερα ενόψει και της διοικητικής μεταρρύθμισης και αναφέρθηκαν διεξοδικά σε σειρά προβλημάτων, που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την προώθηση και υλοποίηση των έργων όπως η γραφειοκρατία στον δημόσιο τομέα και η νομοθεσία για την κατασκευή των δημόσιων έργων. Αν και όπως επισημάνθηκε από πολλές πλευρές ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να συμβάλει στην απλούστευση των διαδικασιών ένταξης και υλοποίησης των έργων.
Πολλοί αιρετοί μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία την άποψη των τοπικών κοινωνιών και της αγοράς επικεντρώνοντας στην ανάγκη για στενότερη συνεργασία της περιφέρειας με το κράτος, κάποιοι άσκησαν κριτική για το είδος της διαβούλευσης, που προηγήθηκε της αναμόρφωσης των Προγραμμάτων ενώ έγιναν αναφορές από νομάρχες και δημάρχους σε διεκδικήσεις για την ένταξη ειδικότερων έργων στις περιοχές τους με σημαντικότερο το διαπεριφερειακό έργο της προώθησης του «παραμεγδόβιου δρόμου», για την κατασκευή του οποίου υπάρχει σχετική δέσμευση του υπουργείου Υποδομών σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Γερακούδη.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα εργασιών της συνεδρίασης περιλάμβανε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο υλοποίησης του «ΕΠ Θεσσαλία-Ήπειρος-Στερεά Ελλάδα 2007-2013», την πρόοδο εφαρμογής ανά Άξονα Προτεραιότητας, τις Επιχειρησιακές Συμφωνίες Υλοποίησης, την πρόοδο των εκταμιεύσεων και την παρακολούθηση του κανόνα ν+3, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τις δεσμεύσεις και τους στόχους μας για το 2010. Επίσης παρουσιάστηκαν ειδικότερα θέματα όπως η Πληροφόρηση και Δημοσιότητα του «Ε.Π. Θεσσαλία-Ήπειρος-Στερεά Ελλάδα 2007-2013», η Έκθεση Στρατηγικής Παρακολούθησης «ΕΠ Θεσσαλία-Ήπειρος-Στερεά Ελλάδα 2007-2013» έτους 2009, τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία JEREMIE και JESSICA, το κλείσιμο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων 2000 – 2006 κ.α.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας -Ηπείρου 2007-2013 έχει προϋπολογισμό 1,82 δισ. ευρώ συνολικής δημόσιας δαπάνης εκ των οποίων τα 1,47 είναι η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί προσκλήσεις προϋπολογισμού 1,23 δισ. ευρώ, εντάχθηκαν έργα προϋπολογισμού 770,9 εκατ. ευρώ και υπογράφηκαν συμβάσεις για έργα προϋπολογισμού 382 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πληρωμές ανέρχονται σε 187,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό απορρόφησης 12,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ