ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Σίριαλ με τους Μεσογειακούς...

Μέρα αγωνίας ήταν η χθεσινή για τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013 που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν σε Λάρισα και Βόλο, καθώς στην εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Επιτροπής, που θα συνεδριάσει στο περιθώριο της ολομέλειας των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, θα συζητηθεί αν οι Αγώνες παραμείνουν στις δύο θεσσαλικές πόλεις ή το θέμα θα πάει στην ολομέλεια για να διοργανωθούν σε άλλη χώρα.
Για να παραμείνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 σε Λάρισα και Βόλο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις για 218.000.000 ευρώ και ζητήθηκαν έγγραφα του υπουργού Εργασίας κ. Ανδρέα Λοβέρδου για την κατασκευή των Μεσογειακών Χωριών, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και του γενικού γραμματέα κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή για τα υπόλοιπα 68 εκατομμύρια ευρώ των Αγώνων (εκ των οποίων τα 28 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στη λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων).
Ο Έλληνας γραμματέας της Δ.Ε.Μ.Α. και πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης Ισίδωρος Κούβελος που είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής σε δηλώσεις που έκανε στην «Ε» τόνισε ότι αν δοθούν αυτές οι εγγυήσεις έστω και με μειωμένο προϋπολογισμό οι Αγώνες θα γίνουν κανονικά σε Λάρισα και Βόλο αλλά μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν φθάσει στη Δ.Ε.Μ.Α. τα σχετικά έγγραφα.
 
 
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες ο προϋπολογισμός που αφορά τα 68 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων αναφέρεται ότι τα 22 εκατομμύρια θα είναι έσοδα από χορηγίες(18) και εισιτήρια (4). Η κυβέρνηση έστω και αν δεν βρεθούν τα εγγυάται.
Από τα 68 εκατομμύρια, για το κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας θα δοθούν 7 εκατομμύρια ευρώ, για το ιστιοπλοϊκό κέντρο του Βόλου 3 εκατομμύρια ευρώ ενώ για το Ιππικό κέντρο Λάρισας θα δοθούν 1,5 εκατομμύρια ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αν γίνει στην Αβερώφειο θα αφορά προσωρινές εγκαταστάσεις ενώ αν γίνει στο Θεσσαλικό Ιππικό Κέντρο μόνιμες.
Στο μεταξύ, για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (μέσα σ’ αυτές μπήκε και το κλειστό του Αγίου Θωμά όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες του πινγκ-πονγκ) θα δοθούν 19,4 εκατομμύρια ευρώ ενώ αποκλείονται όλες οι εγκαταστάσεις των νομών Λάρισας και Μαγνησίας που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν προπονητήρια.
ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ 
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Λαρισαίων με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου ότι είναι έτοιμος να πει ακόμα και το όχι στη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων εφόσον η Δ.Ε.Μ.Α. δεν δεχθεί το νέο προϋπολογισμό δήλωσε: «Οι Μεσογειακοί Αγώνες κερδήθηκαν από το Βόλο και τη Λάρισα μετά από μεγάλη προσπάθεια και κόπο. Είναι πραγματικά κρίμα κι άδικο να συζητάμε σήμερα για το αν θα γίνουν και μάλιστα να ακούγεται αυτό από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο. Ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος οφείλει να καλέσει τους δύο δημάρχους Βόλου και Λάρισας και εν συνεχεία, αν το επιθυμεί και την Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων για να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις, διότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε τους Αγώνες. Αν δεν θέλει ο κ. Γερουλάνος να τους κάνει, εμείς έχουμε και εναλλακτικές προτάσεις, σε περίπτωση που το πρόβλημά του είναι τα οικονομικά. Οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν είναι μια υπόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά είναι μια κατάκτηση της Ελληνικής Πολιτείας, της τοπικής κοινωνίας, της αυτοδιοίκησης, της αθλητικής ηγεσίας των αθλητικών και πολιτιστικών συλλογικοτήτων. Νομίζω λοιπόν ότι όλο αυτό το διάστημα είναι λάθος που ο υπουργός Πολιτισμού δεν μας έχει συναντήσει, γιατί θα μπορούσαμε να αποφύγουμε μια σειρά από παρεξηγήσεις.
Εμείς είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες, χωρίς να ζημιώσει η Ελληνική Πολιτεία, χωρίς κανένας Έλληνας να βάλει ούτε ένα ευρώ, αλλά αντιθέτως να ωφεληθεί και η χώρα και πολύ περισσότερο η τοπική κοινωνία. Στη Λάρισα μόνο θα γίνουν έργα της τάξης των 100 – 120 εκατ. ευρώ για τους Αγώνες. Αναλογίζεται ο καθένας ότι αυτά τα χρήματα στην αγορά της Λάρισας στα επόμενα δύο χρόνια θα αποτελέσουν μια μεγάλη ανάσα, τη στιγμή που η πόλη δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ για τους Αγώνες. Μια σειρά επαγγελμάτων θα ωφεληθούν από την προετοιμασία των αγώνων, αλλά και από τις χιλιάδες των επισκεπτών. Αυτή την ευκαιρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να τη χάσει η πόλη».
ΚΑΙ Ο ΚΟΥΚΟΥΔΗΜΟΣ
Κριτική στον υπουργό Πολιτισμού για δηλώσεις του για τους Μεσογειακούς Αγώνες ασκεί ο Υπεύθυνος Τομέα Αθλητισμού της Ν.Δ. Κώστας Κουκοδήμος:
«Προκαλεί τουλάχιστον οργή στην αθλητική και φίλαθλη οικογένεια, αλλά και ιδιαίτερο προβληματισμό στις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας, η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνου για ενδεχόμενο «επιστροφής» της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του Βόλου το 2013. Και μάλιστα, όταν μόλις πριν από ένα μήνα, η τότε υφυπουργός κα Άντζελα Γκερέκου, απαντώντας σε ερώτηση της ΝΔ για τη μεγάλη καθυστέρηση των έργων, όχι απλώς διαβεβαίωνε ότι οι Αγώνες θα γίνουν, αλλά σχεδόν εγκαλούσε τους βουλευτές της ΝΔ για την υποβολή του ερωτήματος. Σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα θέματα του Αθλητισμού. Σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη, η κυβέρνηση δημιουργεί άλλο ένα “πλήγμα” στην περιφέρεια, στην ανάπτυξη, στην οικονομία. Οφείλουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η Κυβέρνηση να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτές, πριν λάβουν αντίστοιχες αποφάσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο τομεάρχης της Ν.Δ.
 
Απορίες στην Ο.Ε.Μ.Α. 2013
Σε αγωνία βρίσκονται τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που βλέπουν ότι το μέλλον της διοργάνωσης «κρέμεται» σε μια «κλωστή» ενώ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση έχουν προτείνει τα άτομα που επέλεξαν για τη στελέχωση των θέσεων εργασίας αλλά ακόμα δεν μπορούν να προχωρήσουν γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν οι Αγώνες. 
Αν σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της Δ.Ε.Μ.Α. πάρει απόφαση για τη διεξαγωγή των Αγώνων κανονικά τότε θα υπάρξουν ταχύτατες εξελίξεις και μέσα σε τέσσερις μήνες ο πρόεδρος της Ο.Ε.Μ.Α. Γιώργος Κολέτσος θα έχει ετοιμάσει την ομάδα που θα δουλέψει για τη διοργάνωση με στόχο την ανάπτυξη της Θεσσαλίας αλλά και τον πολλαπλασιασμό των χορηγιών.
 
Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ