ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ευρωαπόφαση-βόμβα για 140.000 εργαζόμενες γυναίκες

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου για εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης – στα 65 έτη - ανδρών και γυναικών που απασχολούνται στο Δημόσιο, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας. Με αυτήν την απόφαση περίπου 140.000 γυναίκες θα πάρουν σύνταξη 5 έως 15 έτη αργότερα. Πορείες διαμαρτυρίας οργανώθηκαν από την ΑΔΕΔΥ η οποία υποστηρίζει οτι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απόφαση ως "άλλοθι". "H κυβέρνηση ξεκινά διαβούλευση με την ΕΕ" ήταν η πρώτη κυβερνητική αντίδραση δια στόματος του υπουργού Οικονομίας.


Η απόφαση

Το Ευρωδικαστήριο έκρινε ότι η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο, ωστόσο υποστηρίζει ότι η αρχή αυτή δεν εμποδίζει τα κράτη μέλη να θεσπίζουν ρυθμίσεις που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα, τα οποία διευκολύνουν το λιγότερο εκπροσωπούμενο φύλο να συνεχίσει μια επαγγελματική δραστηριότητα ή προλαμβάνουν ή αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα στην επαγγελματική σταδιοδρομία

Οι Βρυξέλλες θα δώσουν διορία στην Ελλάδα 2-3 μήνες, προκειμένου να καταθέσει νέο Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» δήλωσε αρχικά ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε τι περίοδο προσαρμογής μας δίνει». Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, η κυβέρνηση θα επιλέξει να προχωρήσει σταδιακά στην εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης, αρχίζοντας από το 2013.

Η καταδικαστική απόφαση οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού καθεστώτος για τις κατηγορίες γυναικών στο Δημόσιο που συνταξιοδοτούνται πρόωρα και για το λόγο αυτό ενδέχεται να προκαλέσει μαζικές αιτήσεις γυναικών για συνταξιοδότηση, προκειμένου να γλιτώσουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

"H κυβέρνηση ξεκινά διαβούλευση με την ΕΕ"

«Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση με την ΕΕ προκειμένου να βρεθεί λύση συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο αλλά και δίκαιη ιδίως προς την κατεύθυνση της διασφάλισης των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου μετά το σάλο που δημιουργήθηκε. Συμπλήρωσε ότι «θα ήταν παντελώς ανεύθυνο να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία πανικού στις Ελληνίδες που εργάζονται ως πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο».

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Προκειμένου να τοποθετηθεί η κυβέρνηση, είναι φυσικό οι αρμόδιοι Υπουργοί να μελετήσουν σε βάθος το πλήρες κείμενο της απόφασης του Δικαστηρίου», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. «Η Ελλάδα, είχε πάρει συγκεκριμένη θέση και είχε προβάλει συγκεκριμένα επιχειρήματα κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα τοποθετηθούν οι αρμόδιοι Υπουργοί, μόλις δουν το πλήρες κείμενο της απόφασης» συμπλήρωσε.

ΠΑΣΟΚ

«Είναι πολύ αργά για δάκρυα για μια κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτα για να προλάβει την καταδίκη» ήταν το σχόλιο της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας ότι «ο Έλληνας πολίτης ξέρει ότι για ακόμη μια φορά θα κληθεί να πληρώσει για πράξεις, παραλείψεις και ολιγωρίες μίας παραπαίουσας και κουρασμένης κυβέρνησης» .

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι τον Ιούλιο του 2005 για πρώτη φορά η Επιτροπή επισήμανε το πρόβλημα στην κυβέρνηση, η οποία απάντησε «ελλιπώς» το Νοέμβριο. Όπως είπε, τη δεύτερη φορά που η Επιτροπή ζήτησε διευκρινίσεις, η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ, με αποτέλεσμα να φτάσει η χώρα στην καταδίκη.

«Το 2006 ο τότε υπουργός κ. Τσιτουρίδης υπερψήφισε μαζί με τους άλλους συναδέλφους του στο Συμβούλιο Υπουργών την Οδηγία 2006/54 η οποία ενοποίησε παλαιότερες Οδηγίες για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών» συμπλήρωσε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Συνασπισμός

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί δεν έκανε απολύτως τίποτε για να αποτραπεί η παραπομπή της χώρας μας, παρότι αυτή ήταν απαράδεκτη, αφού η Ε.Ε. δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα ζητήματα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία προβλέπεται να λύνονται με βάση την αρχή της επικουρικότητας από τις χώρες – μέλη» ανέφερε ο βουλευτής του Συνασπισμού Δ. Στρατούλης.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για να προωθήσει προειλημμένες αποφάσεις της για την οριστική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών στο δημόσιο, συνεχίζοντας από εκεί που τέλειωσε για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα με τον δικό της αντιασφαλιστικό νόμο 3655/2008» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ

«Οι εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Αν αποφασιστικά είχαν ξεσηκωθεί όταν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αύξαναν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα εξισώνοντάς τα με αυτά των ανδρών, τώρα από καλύτερες θέσεις όλες οι γυναίκες θα έδιναν τη μάχη για τα δικαιώματά τους» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Η αντιδραστική απόφαση στρέφεται συνολικά κατά των εργαζόμενων γυναικών, γιατί καταδικάζει και αυτές στα αυξημένα όρια, που έχουν διαμορφώσει οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τους άνδρες. Έρχεται σε αντίθεση με το δίκαιο αίτημα για σύνταξη στα 55 για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. Στρέφεται και κατά των εργαζόμενων ανδρών καθώς σπρώχνει τα όρια συνταξιοδότησης προς τα πάνω» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

ΛΑΟΣ

«Ακόμη μια αποτυχία πρόνοιας προστίθεται στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το ασφαλιστικό μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την χώρα μας. Εμείς εμμένουμε στις προτάσεις μας για το ασφαλιστικό και αναφορικά για την συνταξιοδότηση των γυναικών, προτείνουμε αφαίρεση δύο ετών χρόνου εργασίας για κάθε παιδί και την πλήρη σύνταξη για τις μητέρες 5 παιδιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος.

Σφοδρές αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ

Πορεία διαμαρτυρίας έξω από τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, πραγματοποίησαν μέλη της ΑΔΕΔΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σπύρο Παπασπύρο την Τρίτη (26/3). Ένταση και συμπλοκές μεταξύ των συνδικαλιστών και δυνάμεων της αστυνομίας σημειώθηκαν κατά τη διαμαρτυρία το μεσημέρι.

Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίστηκε το εγχώριο καθεστώς των ηλικιακών ορίων, με βαθύτερο σκοπό να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την ευρωαπόφαση για να ξανανοίξει το φάκελο του Ασφαλιστικού. Όπως διεμήνυσε, θα εξαντλήσει όλες τις νομικές δυνατότητές της προκειμένου να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ