ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Μέτρα για την εγκληματικότητα



Στην υιοθέτηση δέσμης μέτρων ειδικά για το κέντρο της Αθήνας, κατέληξε η έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά την «επέλαση» των κουκουλοφόρων στο Κολωνάκι, η οποία ενίσχυσε το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. «Δουλεύουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή μορφή βίας» δήλωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Δήλωση Μαρκογιαννάκη
Σε σύσκεψη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, παρευρέθη ο υφυπουργός αρμόδιος για τα ζητήματα δημόσιας τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης. «Δουλεύουμε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε αυτή την καινούρια μορφή βίας» δήλωσε ο κ. Μαρκογιαννάκης για τα πρόσφατα επεισόδια, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν θα υπάρξει επιείκεια για όσους επιβουλεύονται τη ζωή, την περιουσία και τελικά τη δημοκρατία στον τόπο μας». Ο υφυπουργός προγραμματίζει σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες να έχει κύκλο επαφών και με άλλους κοινωνικούς φορείς.
Δέσμη μέτρων από την σύσκεψη στο υπουργείο
Δέσμη μέτρων για την διαφύλαξη της δημόσιας Ασφάλειας αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη του υπουργείου, σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης.
Σύμφωνα με αυτή την πηγή αποφασίστηκε η συγκρότηση 30 ομάδων «ταχείας επέμβασης» - η κάθε μία από τις οποίες θα περιλαμβάνει 12 αστυνομικούς – για το κέντρο της Αθήνας. Η αρμοδιότητά τους θα καλύπτει τις περιοχές του κέντρου από την οδό Πειραιώς μέχρι την οδό Κηφισίας. Οι ομάδες αυτές θα επεμβαίνουν οπουδήποτε μέσα σε αυτή την περιοχή μέσα σε πέντε λεπτά από τη στιγμή που θα κληθούν.
Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδων αστυνόμευσης στο κέντρο με πολιτικά, επανίδρυση δικτύου συλλογής πληροφοριών, αλλά και αναδιάρθρωση και ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν ως περιοχή αρμοδιότητας το κέντρο της Αθήνας.

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στα Νέα, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος προανήγγειλε μέτρα κάνοντας λόγο για «αναγκαίες ειδικές επιχειρησιακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα γίνουν αισθητές στο αμέσως επόμενο διάστημα».
Βρετανική συνδρομή για τρομοκρατία
Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στη Βρετανία και τις ΗΠΑ για βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βρετανική πλευρά εξέτασε με θετικό πνεύμα την ελληνική πρόταση και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον κλιμάκιο επιπλέον ομάδα βρετανών αξιωματικών με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής αξιωματικό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Χρήστο Καλαματιανό, γνώστη της κατάστασης στην Ελλάδα από την προηγούμενη εμπειρία του με τη 17Ν.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή και με την πρεσβευτή σύμβουλο της Πρεσβείας των ΗΠΑ Ντέμπορα ΜακΚάρθι και συζήτησαν το θέμα ενίσχυσης της αμερικανικής συνεργασίας με την Αντιτρομοκρατική.
Τριγμοί στη ΝΔ
Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στη ΝΔ μετά την έκρηξη της βίας. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο διαπιστώνει ότι η έξαρση της βίας και η ανασφάλεια αναδεικνύονται σε υπ' αριθμόν 1 πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, επισκιάζοντας ακόμη και την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με τα Νέα, η κυνική ομολογία για την εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων από το Κολωνάκι, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, τη στιγμή που οι κουκουλοφόροι κατέστρεφαν και λεηλατούσαν ανενόχλητοι τα καταστήματα επί της οδού Σκουφά, έχει «παγώσει» υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές, οι οποίοι στο παρασκήνιο ζητούν αποκεφαλισμούς στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ.
Το κλίμα έκανε ακόμη πιο βαρύ η παραδοχή, στη Βουλή, του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη ότι η Αστυνομία αδυνατεί να πατάξει την εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Αστυνομία επανασχεδιάζει τη δράση της εν όψει των νέων δεδομένων τα οποία προκύπτουν, μεταξύ των οποίων, είναι βεβαίως και ο καινούργιος τρόπος, με τον οποίο φαίνεται να δρουν τα μέλη αυτών των απειροελάχιστων μειοψηφιών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. Ερωτηθείς για τη δήλωση του υπουργού κ. Μαρκογιαννάκη περί «μηδενικής ανοχής από εδώ και πέρα» τόνισε ότι «ποτέ δεν υπήρξε ανοχή σε εγκληματικές ενέργειες» και ότι «η παραβατική συμπεριφορά τιμωρείται».
Σε σχέση με τη διαφύλαξη των ατομικών δικαιωμάτων, ο κ. Αντώναρος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή ρύθμιση που προβλέπει πώς προστατεύεται το άσυλο και κάτω από ποιες συνθήκες επιτρέπεται η επέμβαση των διωκτικών αρχών». Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι γνωστή η θέση της κυβέρνηση σχετικά με τις κάμερες παρακολούθησης.
ΠΑΣΟΚ
«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν εμπεδώσει στον μέσο Έλληνα πολίτη την αίσθηση ότι η πολιτεία δεν μπορεί να εγγυηθεί τα αυτονόητα δικαιώματά του στη ζωή, την περιουσία του και στη δυνατότητα να περπατά στους δρόμους της πόλης του χωρίς φόβο» ,δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
«Ένα κράτος που δεν μπορεί να εγγυηθεί το στοιχειώδες αίσθημα ασφάλειας είναι ένα κράτος ανίκανο, που δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των πολιτών», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, γιατί «αντί να συμπληρώσει και να βελτιώσει όσα βρήκε στο ευαίσθητο αυτό θέμα όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση, επέλεξε να κατεδαφίσει».
ΚΚΕ
«Το πρόβλημα της ανασφάλειας από την έξαρση της κοινωνικής εγκληματικότητας είναι υπαρκτό και δεν το υποτιμούμε καθόλου. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα δικαιολογήσουμε, με πρόσχημα το κυνήγι της εγκληματικότητας, να αυξηθεί η κρατική καταστολή εναντίον των αγωνιζόμενων εργαζομένων, εναντίον του λαϊκού κινήματος», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
«Τα σώματα ασφαλείας πρέπει να προσανατολιστούν στην καταπολέμηση της κοινωνικής εγκληματικότητας και βεβαίως να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που τους διευκολύνουν σε αυτό το έργο τους ταυτόχρονα και με την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν διατυπώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνασπισμός
«Δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε αυτό που ονομάζεται αστυνόμευση, δεν έχουμε ασφάλεια, να αισθάνεται ο κόσμος ασφάλεια. Έχουμε αυτή τη στιγμή μια αστυνόμευση που έχει να κάνει κυρίως με επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της πόλης που δεν αφορούν αυτούς που οργανώνουν το έγκλημα» δήλωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τοξικοεξαρτημένων ατόμων, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματα δεν λειτουργούν, ενώ και οι μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη. «Ξέρετε τι είναι 120.000 για το υπουργείο Υγείας; Όσο μία δεξίωση στους φαρμακοβιομηχάνους» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
ΛΑΟΣ
«Η αδυναμία της ηγεσίας της αστυνομίας και η ανικανότητα της κυβέρνησης στο θέμα της ασφάλειας συνεχίζονται, με συνέπεια την αύξηση της εγκληματικότητας και αντίστοιχα του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος.
«Η πρόσκληση της βρετανικής «Σκότλαντ Γιάρντ», φανερώνει πως ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, ζητώντας από τους βρετανούς εκ νέου ρόλο οργανωτή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας με ταυτόχρονη ομολογία της αποτυχίας τους» συμπλήρωσε.
Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές κατά τους εκτεταμένους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν στο κέντρο την Παρασκευή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, πρόκειται για 67 επιχειρήσεις εκ των οποίων κάποιες από αυτές είναι η δεύτερη φορά που έχουν υποστεί ζημιά από τη δράση των κουκουλοφόρων. Την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί από το επιμελητήριο η διαδικασία καταγραφής οπότε και θα γίνει γνωστό το ύψος των χρημάτων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ