ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Έντονες αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ για τα έκτακτα μέτρα Παπαθανασίου


«Πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με μηναιαίο εισόδημα άνω των 1.700 ευρώ, έκτακτες εισφορές για ορισμένα εισοδήματα και παροχές για χαμηλοσυνταξιούχους ανακοίνωσε την Τετάρτη (18/3) ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπαθανασίου, μετά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία. «Δίνουν επιδόματα, αντί αυξήσεων» λέει η ΑΔΕΔΥ. Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση.
Ο υπουργός τόνισε ότι «οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι δύσκολες», αλλά ότι η κυβέρνηση «δημιουργεί ένα δίκτυο ασφαλείας για την ελληνική οικονομία έναντι της κρίσης». Πρόσθεσε οτι από τα κυβερνητικά μέτρα περιορισμού της εισοδηματικής πολιτικής θα εξοικονομηθούν 350 εκατομμύρια ευρώ.
«Οι αποφάσεις είναι ανάλογες με την οικονομική συγκυρία. Είναι δυσάρεστες, αλλά όμως η προσπάθεια ήταν να έχουν το στοιχείο του δικαίου, να είναι δηλαδή κοινωνικά δίκαιες, να συμμετέχουν όλοι σ’ αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανάλογα με το εισόδημά τους» δήλωσε με τη σειρά του ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς.

Για δημοσίους υπαλλήλους

Αναλυτικά, ο κ. Παπαθανασίου ανακοίνωσε ότι για τους δημόσιους υπαλλήλους που το εισόδημά τους έφτανε στα 1.500 ευρώ στο τέλος του 2008 θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα δοθεί σε εκείνους που παίρνουν 1.500 με 1.700 ευρώ. Δεν θα δοθούν αυξήσεις σε όσους παίρνουν άνω των 1.700 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις σε βουλευτές, δικαστικούς και γιατρούς.

Για συνταξιούχους

Ανάλογες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τους συνταξιούχους. Σε όσους η σύνταξη είναι έως 800 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 500 ευρώ. Και σε όσους παίρνουν σύνταξη 800-1100 ευρώ θα δοθεί εφάπαξ βοήθημα 300 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις σε ΕΚΑΣ και ΟΓΑ, οι ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα, όπως ενημέρωσε.

Έκτακτα φορολογικά μέτρα

Ταυτόχρονα επιβάλλεται έκτακτη οικονομική εισφορά 1000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 60.000-80.000 ευρώ (για τα εισοδήματα του 2007). Επίσης επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 2000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα από 80.000-100.000 ευρώ. Από 3.000 ευρώ καθορίζεται η έκτακτη εισφορά για όσους έχουν εισόδημα από 100.000-150.000 ευρώ και 4.000 ευρώ για όσους έχουν εισόδημα άνω των 150.000 ευρώ.
Επίσης για το 2009 επιβάλλεται κράτηση 5% στο εισόδημα των βουλευτών, με τα χρήματα να προορίζονται για το Ταμείο Συνοχής.
Απαντώντας ο υπουργός σε ερώτηση γιατί δεν επιβάλλεται φορολογία στις επιχειρήσεις δήλωσε ότι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να μην προκύψει απώλεια θέσεων εργασίας.
Έντονες αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ

Έντονη ήταν η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ στα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας. «Για ουσιαστική κατάργηση της εισοδηματικής πολιτικής» από την κυβέρνηση, μίλησε ο πρόεδρος Σπ. Παπασπύρος.
«Η ουσιαστική κατάργηση της εισοδηματικής πολιτικής στην οποία προέβη σήμερα η κυβέρνηση, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο εν μέσω κρίσης τα εισοδήματα εργαζομένων και συνταξιούχων, επιβεβαιώνει ουσιαστικά ότι η χώρα βρίσκεται σε πτώχευση, κάτι που επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς αποκρύβεται», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:
«Αποτελεί απόδειξη χρεωκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής ότι μπαίνουν στο "ψυγείο" εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ενώ προετοιμάζεται και η καταβολή του μισθού με τη μορφή επιδόματος και σε δόσεις».
«Τα επιδόματα που για πρώτη φορά ανακοινώνονται αντί εισοδηματικής πολιτικής για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αποτελούν πρόκληση και οδηγούν σε καρακόρυφη μείωση του εισοδήματος» δήλωσε ο Γ.Γ. της ΑΔΕΔΥ κ. Βρεττάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ