ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Η ταινιοθήκη του Βατικανού στη Λάρισα

Το φετινό 17ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Νέων που φιλοξενείται στη Λάρισα ξεκινάει με το βραβείο του Χρυσού Ίππου του Βατικανού για να συστήσει στο κοινό την άγνωστη στη χώρα μας Ταινιοθήκη του Βατικανού, η οποία συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια δραστηριότητας.

Ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1959 από τον Πάπα Ιωάννη ΚΓ' με στόχο τη συλλογή και τη διαφύλαξη ταινιών με θέμα τη ζωή και την ιστορία της Εκκλησίας, ιστορικά και καλλιτεχνικά φιλμ, αλλά και επίκαιρα.

Ανάμεσά τους και η «Leo ΧΙΙΙ», μια παραγωγή του 1896, για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κάμερα στο Βατικανό αλλά και μια ιστορική ταινία παραγωγής 1911 βασισμένη στο έργο του Δάντη με τίτλο «L' Inferno», στην οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ειδικά εφέ με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται και σήμερα.

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5 Απριλίου στη Λάρισα (Χατζηγιάννειο, Ρούσβελτ 59). Με τον Χρυσό Ιππο καριέρας θα τιμηθεί ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός. Το φεστιβάλ θα κλείσει τις εκδηλώσεις του με την προβολή της ταινίας «Κραυγή γυναικών» του Ζυλ Ντασσέν με τη Μελίνα Μερκούρη.

Συμμετέχουν 17 ταινίες μικρού μήκους στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα και 25 ταινίες στο Μεσογειακό Διαγωνιστικό. Την Ελλάδα εκπροσωπούν οι ταινίες «Οδηγίες Χρήσεως» του Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη και «Χήρα στρατηγού» του Δημήτρη Κανελλόπουλου στο Διεθνές Διαγωνιστικό, ενώ στο Μεσογειακό συμμετέχουν οι ταινίες «Partners» της Ιωσηφίνας Μαρκαριάν και «Ζαφείρης» της Ελενας Δημητρακοπούλου.

Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από το ΥΠΠΟ, τη γενική γραμματεία Νέας Γενιάς -παρ' όλο που μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει ούτε ευρώ- την ΕΡΤ και τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ