ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Υπουργεία, πρεσβείες και το ΝΑΤΟ “θύματα” της κινεζικής κυβερνο- επιθεσης

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Information Warfare Monitor, που βρίσκεται στον Καναδά, το δίκτυο παρακολούθησης - το μεγαλύτερο που έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής σε σχέση με την πολιτική ζωή - είχε βάση την Κίνα. Τα στοιχεία ήρθαν στο φως μετά την προσφυγή της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ και του πνευματικού ηγέτη Δαλάι Λάμα στον οργανισμό, για ύποπτο υλικό που βρέθηκε σε δικούς τους υπολογιστές.
«Προπαγάνδα»
Απάντηση για το θέμα, μετά το σάλο που δημιουργήθηκε έδωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο Λιού Γουειμίν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι πιθανόν η θιβετιανή πλευρά να «παρήγγειλε», δηλαδή να ζήτησε να κατασκευαστούν τα στοιχεία, ενώ τόνισε ότι «δεν θα του έκανε εντύπωση αν πρόκειται για ένα κρούσμα αντι – κινεζικής προπαγάνδας.
«Δεν θα εκπλαγώ αν αυτό είναι άλλη μία περίπτωση προπαγάνδας εναντίον της Κίνας. Στην Κίνα είναι παράνομη η παρακολούθηση υπολογιστών και εμείς είμαστε τα θύματα μίας τέτοιας διαδικτυακής επίθεσης. Είναι μία παγκόσμια πρόκληση που απαιτεί παγκόσμια συνεργασία. Η Κίνα είναι ενεργά συμμέτοχη σε τέτοιες προσπάθειες» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Και η πρεσβεία της Κύπρου στους ελεγχόμενους
Στο μεταξύ σταδιακά αποκαλύπτεται το εύρος της παρακολούθησης και του ελέγχου μέσω του GhostNet, που είχε εξαπολυθεί. Πέραν των υπολογιστών του ΝΑΤΟ, παρακολουθούνταν τα υπουργεία Εξωτερικών του Ιράν, του Μπαγκλαντές, της Λιθουανίας, της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Μπρουνέι, των Μπαρμπάντος, του Μπουτάν καθώς και οι πρεσβείες της Ινδίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδονησίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Ταϊλάνδης, της Ταϊβάν, της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και του Πακιστάν. Μέσα στους παρακολουθούμενους ήταν και οι υπολογιστές της εταιρείας Deloitte & Touche στη Νέα Υόρκη.
Όπως αναφέρει η έρευνα του IWM, η επιχείρηση είναι από τις πιο ευρείες που έχουν αποκαλυφθεί ποτέ και που αφορούν την πολιτική. Το πρόγραμμα δε απλώνεται εξαιρετικά γρήγορα καθώς καταλαμβάνει πάνω από 12 νέους υπολογιστές ανά εβδομάδα.
GhostNet
«Το GhostNet είναι ένα δίκτυο από “τροποποιημένους” υπολογιστές, σημαντικών πολιτικών, οικονομικών και ενημερωτικών φορέων, σε πολλές χώρες της υφηλίου. Οι οργανώσεις αυτές έχουν άγνοια ότι οι υπολογιστές τους βρίσκονται υπό έλεγχο» αναφέρεται στην έκθεση των καναδών ερευνητών και συμπληρώνεται ότι «τα κομπιούτερ διπλωματών, στρατιωτικών ακολούθων, υπουργών, δημοσιογράφων κ.α. βρίσκονται κάτω από τον κρυφό έλεγχο άγνωστων».
Όσον αφορά την εξόριστή κυβέρνηση του Θιβέτ, η αναφορά κάνει λόγο «για καταγραφή υπολογιστών, αφαίρεση ευαίσθητων δεδομένων, καταγραφή πληκτρολογούμενων μηνυμάτων, παγίδευση ψηφιακών καμερών και αρχείων ήχου».
«Δεν είναι το μόνο»
Όπως αναφέρουν οι Times παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Το 2007 ο διευθυντής της βρετανικής MI5, ειδοποίησε 300 επιχειρήσεις στη χώρα, ότι δέχονταν κινεζική κυβερνο – επίθεση.
Στελέχη βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών προειδοποίησαν επίσης πρόσφατα, ότι η Κίνα έχει αποκτήσει την ικανότητα να παραλύσει το δίκτυο τηλεπικοινωνιών και ανεφοδιασμού της χώρας, μέσω του Διαδικτύου.
Το στέλεχος του IWM Greg Walton δηλώνει: «Ανεξάρτητα με το ποιος κρύβεται πίσω του και ποιος ελέγχει το GhostNet, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι στρατηγικής σημασίας πληροφορίες που μπορούν να συγκεντρωθούν. Αν και λόγω μίας “αχιλλείου πτέρνας” καταφέραμε να καταγράψουμε τις κινήσεις του GhostNet, μπορούμε να υποθέσουμε με ασφάλεια ότι δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο δίκτυο αυτού του είδους».



Για αντι - κινεζική προπαγάνδα, μίλησε ο πρέσβης της Κίνας στη Μ. Βρετανία, μετά τις αποκαλύψεις ότι υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης 1.295 υπολογιστών –του ΝΑΤΟ, πρεσβειών, υπουργείων Εξωτερικών κ.α. σημαντικών οργανισμών - σε 103 χώρες, με βάση την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ