ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Τα μικρόβια προτιμούν τα... απορρυπαντικά

Τα διάφορα προϊόντα καθαρισμού, που από τους νεροχύτες και τους νιπτήρες καταλήγουν στους υπονόμους, αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα, καθώς είναι υπαίτια για την ανάπτυξη φονικών μικροβίων, ανθεκτικών στα φάρμακα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Τα μαλακτικά ρούχων, οι απολυμαντικές ουσίες, τα σαμπουάν, τα απορρυπαντικά και τα άλλα οικιακά προϊόντα καθαρισμού είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση ισχυρών και επικίνδυνων μικροβίων, με συνέπεια ορισμένα φάρμακα, ιδίως τα αντιβιοτικά, να είναι όλο και λιγότερο ικανά να καταπολεμούν μια σειρά από επικίνδυνες ασθένειες, διαπίστωσαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια Μπέρμινχαμ και Γουόργουικ.

Οι επιστήμονες χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου, όταν μελέτησαν δείγματα του εδάφους από πολλές περιοχές της Βρετανίας και ανακάλυψαν ότι περιέχουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων με γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, δημιουργώντας ανησυχία ότι ήδη αυτά βρίσκονται στους ανθρώπους.

Η μελέτη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι το πρόβλημα της αυξανόμενης αντίστασης στα αντιβιοτικά δεν οφείλεται μόνο στην υπερσυνταγογράφηση αντιβιοτικών ή στην ανεπαρκή υγιεινή πολλών νοσοκομείων, αλλά επίσης στις χημικές ουσίες που περιέχονται στα προϊόντα καθαρισμού, τα οποία χρησιμοποιούνται από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κάθε μέρα καταλήγουν στις αποχετεύσεις, στα ποτάμια κ.α.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει μια φυσιολογική εξελικτική διαδικασία, κατά την οποία τα μικρόβια που καταφέρνουν να επιβιώσουν από τα χημικά, αποκτούν μεγάλη ανθεκτικότητα. «Έχουμε δημιουργήσει στους υπονόμους μας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά…που σταδιακά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε ο καθηγητής Γουίλιαμ Γκέηζ του πανεπιστημίου Ουόργουικ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ