ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Πρόταση σοκ από το Ταμείο Πρόνοιας για νέο χαράτσι

Την παρακράτηση μισού μισθού από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και την επιβολή νέας κράτησης 2% στα επιδόματα, προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Πρόνοιας, ύστερα από εισήγηση του προέδρου του Στ. Τσουκαντά. Το «χαράτσι» στους δημοσίους υπαλλήλους προτείνεται να επιβληθεί προκειμένου να καταβληθούν ομαλά τα εφάπαξ. Έντονη η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ.


Παράλληλα η απόφαση του δ.σ. προβλέπει τη χρηματοδότηση και από το κράτος με το ποσό των 200 εκατ.ευρω. Για την εφαρμογή της πρότασης απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι εν μέσω πολιτικής λιτότητας οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να επιβαρυνθούν με νέο χαράτσι.

Να σημειωθεί ότι πριν από ένα χρόνο, όταν άνοιγε το σύστημα ενοποίησης των ταμείων, ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είχε αναφέρει ότι δεν είχε να δώσει τα εφάπαξ σε 10.000 δημόσιους υπαλλήλους και είχε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Για την απόδοση του εφάπαξ στο σύνολο των συνταξιοδοτηθέντων δημοσίων υπαλλήλων απαιτούνται αποθεματικά περισσότερα των 500 εκατ. ευρώ, ενώ το ταμείο διαθέτει περίπου 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατομμύρια έχουν επενδυθεί σε μετοχές και πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Μόνο για την εξυπηρέτηση των 10.000 αιτήσεων για εφάπαξ που εκκρεμούν, στον ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται η μεταβίβαση περίπου 230 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. των αποθεματικών του ΤΑΔΚΥ (επικουρικό και εφάπαξ των δημοτικών υπαλλήλων). Τα υπόλοιπα αποθεματικά του εν λόγω ταμείου θα κατευθυνθούν, όπως και οι ασφαλισμένοι, στο επικουρικό ΤΕΑΔΥ.

Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την απόφαση, δηλώνει το ΠΑΣΟΚ.

Σκληρή ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, στην απόφαση του Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η αρμόδια πολιτική εκρπόσωπος Εύη Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι "αντί η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων που επιβάλλουν χαράτσια στους δημοσίους υπαλλήλους, θα πρέπει η ίδια να εξασφαλίσει άμεσα την αναγκαία ρευστότητα και σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ να βρει βιώσιμη λύση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ