ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Αναζητούν κοινή δράση υπό πολιορκία


Με μια πρωτοφανή επιχείρηση της αστυνομίας, στην οποία συμμετέχουν χιλιάδες αξιωματικοί, αλλά και την παρουσία επίσης χιλιάδων μελών οργανώσεων και κομμάτων που διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις της κρίσης ξεκινά αύριο στο Λονδίνο τις εργασίες της η Σύνοδος του G20.

Σαν...αστακός το Λονδίνο

Αναρχικοί έχουν απειλήσει να φέρουν το χάος στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Πέντε Βρετανοί που πιστεύεται ότι θα μετείχαν στις διαμαρτυρίες συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση βάσει του νόμου κατά της τρομοκρατίας.
Δέκα χιλιάδες πεντακόσιοι αστυνομικοί από τις 30.000 αστυνομικούς που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου και των προαστίων του έχουν αναλάβει την επιχείρηση ασφάλειας της διάσκεψης της Ομάδας των "20" στον συνεδριακό χώρο "Εκσελ" στο ανατολικό Λονδίνο.
Εκτός από την προστασία των ξένων ηγετών η βρετανική αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει ένα διήμερο μεγάλων διαδηλώσεων στην περιοχή του Σίτι του Λονδίνου, καθώς ο συμβολικός στόχος των διαδηλωτών θα είναι το οικονομικό κατεστημένο, οι τράπεζες και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Οι οργανωτές των διαδηλώσεων κυκλοφορούν αφίσες με συνθήματα κατά των τραπεζών και των τραπεζιτών.
Η βρετανική αστυνομία ανησυχεί για την εξέλιξη που μπορούν να έχουν οι διαδηλώσεις, για τους λόγους ότι μετέχουν πολλές διαφορετικές κοινωνικές και ιδεολογικές ομάδες, από τους αναρχικούς μέχρι τους οικολόγους και ότι θα έλθουν για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις άτομα από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Έγινε γνωστό ότι θα βρίσκονται στις διαδηλώσεις του Λονδίνου 1.000 Γάλλοι από την κίνηση των αναρχοαυτονομιστών, αρκετοί Ιταλοί της ομάδας των ''πολεμιστών" και από την Γερμανία μέλη των οργανώσεων "Σταματήστε τον πόλεμο", την αντιφασιστική ''ΑΝΤΙΦΑ'' και την αριστερή οργάνωση ΑΤΤΑΚ.
Πρωταγωνιστές στην οργάνωση των διαδηλώσεων είναι και δυο καθηγητές, ο Άγγλος Κρις Νάιτ, καθηγητής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου και ο ελληνικής καταγωγής Αλεξ Καλλίνικος, καθηγητής στο τμήμα ευρωπαϊκών σπουδών, στο Κινγκς Κόλετζ. Ο Αλεξ Καλλίνικος, ο οποίος θα είναι ένας από τους ομιλητές στις διαδηλώσεις, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ιντεπέντεντ της Κυριακής", δήλωσε "έχω μεγάλες ελπίδες γι' αυτή την εβδομάδα. Η οικονομική κρίση εξέθεσε την πτώχευση του καπιταλισμού και την απόλυτη ανάγκη για μια εναλλακτική προοπτική. Οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι υπάρχει κάτι το θεμελιώδες λανθασμένο με τον καπιταλισμό έχει δικαίωμα να αισθάνεται ότι αυτή είναι η στιγμή του".
Η Σκότλαντ Γιάρντ εδώ και αρκετές μέρες ελέγχει αυστηρά τοπικά αεροδρόμια και λιμάνια, για τις περιπτώσεις διακίνησης όπλων ή αφίξεις τρομοκρατών. Τη Δευτέρα στην πόλη Πλίμουθ της νότιας Αγγλίας η αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα ως ύποπτα για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων. Η επιχείρηση ασφάλειας της διάσκεψης της Ομάδας των "20" έχει την κωδική ονομασία "Γκλενκοε" και το οικονομικό της κόστος θα είναι 8 εκατομμύρια λίρες.
Ελπίζουν σε ανάκαμψη
Οι ηγέτες της Ομάδας 20 ελπίζουν στη στήριξη των τραπεζών, στην αύξηση των δαπανών και σε περισσότερα χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να απεγκλωβίσουν την παγκόσμια οικονομία από την ύφεση μέχρι το τέλος το 2010, σύμφωνα με μια έκθεση της G20 που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή σελίδα των Financial Times (FT).
Η υπάρχουσα δημοσιονομική επεκτατικότητα θα αυξήσει τις παγκόσμιες εκροές τουλάχιστον κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες και θα δημιουργήσει περισσότερες από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση των 24 σημείων.
Εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας και του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. "Είμαστε αποφασισμένοι να αποκαταστήσουμε την ανάπτυξη τώρα, να αντισταθούμε στον προστατευτισμό και να αναμορφώσουμε τις αγορές και τους θεσμούς μας για το μέλλον", αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT. " Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι μια τέτοια κρίση δεν θα επαναληφθεί", συνεχίζεται στο ίδιο κείμενο.
"Ζωτικής σημασίας η ανάληψη κοινής δράσης"
Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 θα επιτύχει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, εάν όλες οι χώρες δεσμευθούν να δράσουν ενωμένες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν. "Ο κόσμος δεν ενώθηκε σε προηγούμενες περιόδους ύφεσης και αυτές διήρκεσαν πολύ περισσότερο. Και πιστεύω ότι υπάρχει αποφασιστικότητα από όλους μας - δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα- για να αναλάβουμε κοινή δράση", είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ