Ακόμη και στην περίπτωση που οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σταματούσαν σήμερα, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της δεν θα μπορούσαν να αποτραπούν, εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον.
Παρουσιάζοντας τη Λευκή Βίβλο για την κλιματική αλλαγή, ο Σταύρος Δήμας τόνισε ότι επείγει η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία, η λειψυδρία θα πλήξει 14 κράτη - μέλη της Ε.Ε., επηρεάζοντας τις ζωές 100 εκατομμυρίων ανθρώπων. Περισσότερο ευάλωτες στις περιβαλλοντικές αλλαγές θα είναι οι χώρες του νότου, εκτιμά η Κομισιόν, ενώ στη Λευκή Βίβλο σημειώνεται ότι τα μέτρα προσαρμογής στις νέες συνθήκες, θα πρέπει να μελετηθούν σε επίπεδο κρατών - μελών και περιφερειών.
Κάνοντας αναδρομή στις έως σήμερα επιπτώσεις ανά την υφήλιο, είπε πως "από το 1998 ως σήμερα, είδαμε 100 μεγάλες πλημμύρες, με απολογισμό, πάνω από 700 νεκρούς, μισό εκατομμύριο εκτοπισμένους και ζημιές ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ".
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος κάλεσε τις ΗΠΑ να τολμήσουν και να θέσουν περισσότερο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Η μείωση των εκπομπών αερίου κατά 20% ως το 2020 σε σχέση με το 2005, αντιστοιχεί σε μείωση κατά 5 - 6% σε σχέση με το 1990», δήλωσε. Αποκάλεσε πάντως «ενθαρρυντικό βήμα» την πρόταση την οποία καλείται να ψηφίσει το αμερικανικό κογκρέσο.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου