ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ένα βήμα πριν την πανδημία


Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ώστε να εξεταστούν όλες οι εξελίξεις σχετικά με την γρίπη των χοίρων.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την εκδήλωση πανδημίας, αφού ανέβασε στο επίπεδο 5 της εξαβαθμιαίας κλίμακας το επίπεδο συναγερμού. H φάση συναγερμού 5 σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο σε τουλάχιστον δύο χώρες.

Η Τσαν διαβεβαίωσε ωστόσο τους πάντες ότι η διεθνής κοινότητα είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πανδημία γρίπης, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από το θάνατο ενός 23 μηνών μωρού στο Τέξας – ο πρώτος θάνατος της γρίπης των χοίρων εκτός του Μεξικού, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Εκεί ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 159, 1.300 ασθενείς νοσηλεύονται σε σύνολο 2.500 κρουσμάτων ενώ σε άλλες χώρες τα κρούσματα ξεπερνούν τα 80.

Στις ΗΠΑ έκλεισαν περισσότερα από 300 σχολεία σε 11 πολιτείες της χώρας και συνολικά 4.000 μαθητές παραμένουν στα σπίτια τους στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό και καταπολέμηση του θανατηφόρου ιού.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε, ότι ένα μέλος της αντιπροσωπείας που συνόδευσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Μεξικό τον Απρίλιο, ενδέχεται να προσβλήθηκε από τη γρίπη των χοίρων. Ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθεί αν όντως προσβλήθηκε από το νέο ιό, αφού πέρασαν πολλές μέρες από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα και ο ίδιος έχει πλέον αναρρώσει.

Σε μια τελευταία εξέλιξη, Ελβετοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν ένα τεστ διάγνωσης της γρίπης των χοίρων, το οποίο επιτρέπει να γίνει ασφαλής διάγνωση μόλις 36 ώρες μετά το τεστ.

Δείτε την εξάπλωση του ιού

Θάνατοι από τη γρίπη Κρούσματα Ύποπτα κρούσματα

Μεξικό: 7 κρούσματα – 159 ύποπτοι θάνατοι

ΗΠΑ: 1 νεκρός, τουλάχιστον 93 κρούσματα

Καναδάς: 13 κρούσματα

Γερμανία: 3 κρούσματα

Αυστρία: 1 κρούσμα

Ολλανδία: 1 κρούσμα

Ελβετία: 1 κρούσμα, 20 ύποπτα

Λουξεμβούργο: 13 κρούσματα

Μ. Βρετανία: 8 κρούσματα

Ισπανία: 10 κρούσματα, 59 ύποπτα

Ισραήλ: 2 κρούσματα, 1 ύποπτο

Κροατία: 1 κρούσμα

Νέα Ζηλανδία: 3 κρούσματα, 31 ύποπτα - 179 σε καραντίνα

Περού: 1 κρούσμα, 3 ύποπτα

Κόστα Ρίκα: 2 κρούσματα

Ύποπτα κρούσματα: Σερβία, (1), Βραζιλία, Κολομβία (42), Αυστραλία (91), Νότια Κορέα (6), Ιαπωνία (1), Ιταλία (4), Δανία (5), Ελβετία (21), Γαλλία (20), Χονγκ Κονγκ (4), Ταϊλάνδη (1), Σκωτία (23), Χιλή (24), Νότια Αφρική (2), Πολωνία (2) και Σουηδία (5).

Ασθενείς βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση στη Δανία, την Σουηδία, την Ελλάδα, την Τσεχία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Πολωνία, την Ολλανδία και την Βραζιλία.

Προτροπή να διακόψουν τη λειτουργία τους οι επιχειρήσεις στο Μεξικό

Με στόχο να περιοριστεί - εκ των υστέρων- η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων, η κυβέρνηση του Μεξικού προέτρεψε όλες τις επιχειρήσεις να διακόψουν τη λειτουργία τους έως την 5η Μαΐου.

Η έκκληση αφορά σε εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται κομβικής σημασίας για την οικονομία της χώρας ή την δημόσια ασφάλεια.

Υπουργοί της κυβέρνησης Καλδερόν ανέφεραν ότι οι κλάδοι των τροφίμων, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των μεταφορών δεν θα διακόψουν τις εργασίες τους.

"Προσπαθούμε να διακόψουμε τον αναπαραγωγικό κύκλο του ιού με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο", εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Αγκουστίν Κάρστενς.

Όσο περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι είναι δυνατόν θα παραμείνουν στα σπίτια τους, ωστόσο οι πιο κρίσιμοι τομείς, όπως η βιομηχανία του πετρελαίου, η αστυνομία και ο στρατός θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, πρόσθεσε ο Κάρστενς.

Η περίπτωση της ελληνικής καταγωγής μαθήτριας του σχολείου

Μαθήτρια στο συγκεκριμένο σχολείο είναι και η 17χρονη Σοφία Γκουμάκος, ελληνικής καταγωγής, η οποία παρουσίασε τα συμπτώματα της γρίπης και αργότερα βρέθηκε θετική στο νέο στέλεχος του ιού.

Η Σοφία ξεπέρασε το πρόβλημα, αλλά με δηλώσεις της αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο έζησε τη γρίπη. Αρχικά ένιωσε έντονη ναυτία το πρωί της 21ης Απριλίου και δεν πήγε στο σχολείο, ενώ όσο πέρναγαν οι ώρες ένιωθε ολοένα και χειρότερα. Όταν οι γιατροί της χορήγησαν το γνωστό φάρμακο Tamiflu την περασμένη Παρασκευή, ο οργανισμός της δεν το δέχτηκε και το απέβαλε με έμετο.

Την περασμένη Παρασκευή η μητέρα της 17χρονης, Πέγκυ, την πήγε σε νοσοκομείο του Λονγκ Άιλαντ, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις για τον ιό της γρίπης των χοίρων και βρέθηκε αρνητική.

Η ίδια είπε χαρακτηριστικά: "Η Παρασκευή ήταν η χειρότερη μέρα. Δεν μπορούσα να πάρω το φάρμακο (Tamiflu). Αδυνατούσα να γράψω μήνυμα στο κινητό και να δω τηλεόραση. Μπορούσα να κοιτάω προς μία μόνο κατεύθυνση, αλλιώς είχα τάση προς έμετο".

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο και σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί έστειλαν δείγμα από τον ιό που είχε προσβάλλει τη Σοφία στο υπουργείο Υγείας για περεταίρω εργαστηριακούς ελέγχους.

Η 17χρονη από την επόμενη μέρα άρχισε να αισθάνεται καλύτερα, μέχρι την Κυριακή που πλέον είχε μόνο έναν ελαφρύ βήχα.

Ωστόσο, η μητέρα της δέχθηκε ένα τηλεφώνημα την ίδια μέρα από τους υπεύθυνους του υπουργείου, οι οποίοι την ενημέρωσαν πως η κόρη της βγήκε τελικά θετική στον ιό της γρίπης των χοίρων.

Παρόλα αυτά η Σοφία είχε αρχίσει ήδη να αναρρώνει και δεν αντιμετωπίζει πια άλλα προβλήματα από τη γρίπη.

Η μητέρα της, Πέγκυ, δήλωσε απορημένη που ενώ η κόρη της ξεπέρασε τη γρίπη σχετικά ανώδυνα, τόσοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Μεξικό.

Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται στην περιοχή Φλάσινγκ του Κουίνς, κοντά στη μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης «Άγιος Νικόλαος».

Ο FAO προς αναζήτηση της πηγής της ασθένειας

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) έστειλε ειδική ομάδα για να ερευνήσει αναφορές ότι γουρούνια σε βιομηχανικά χοιροτροφία του Μεξικού είναι η πηγή της έξαρσης στους ανθρώπους.

Όπως δήλωσε στο BBC, ο επικεφαλής κτηνίατρος του Οργανισμού, Τζόζεφ Ντόμενεκ, ο FAO πρέπει να δράσει ύστερα από καταγγελίες ότι άνθρωποι που ασθένησαν τον προηγούμενο μήνα βρέθηκαν κοντά συγκεκριμένες φάρμες χοίρων.

Σε 4 - 6 μήνες θα είναι έτοιμα τα αντιβιοτικά

Η πρόεδρος του ΠΟΥ συνέστησε σε όσους διαγνώστηκαν ως φορείς του ιού να καθυστερήσουν τις μετακινήσεις τους, και σε όσους ανέπτυξαν τα συμπτώματα της γρίπης να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Τα πρώτα πακέτα αντιβιοτικών της γρίπης θα είναι έτοιμα σε διάστημα τεσσάρων με έξι μηνών, αλλά θα περάσει καιρός για να παραχθούν μεγάλες ποσότητες αυτών των φαρμάκων.

Οι ειδικοί λένε ότι ο ιός προέρχεται από το ίδιο στέλεχος που προκαλεί εποχιακές εξάρσεις στους ανθρώπους. Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι αυτή η νέα μεταλλαγμένη μορφή περιέχει γενετικό υλικό, διαφορετικών γριπών που συνήθως προσβάλλει γουρούνια και πουλιά.

Δε συστήνει ταξιδιωτικούς περιορισμούς Ο ΠΟΥ

Ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των χοίρων, που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη μεξικανική πόλη Οαχάκα «δεν μπορεί πια να περιοριστεί». Σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να επικεντρωθούν στο να αντιμετωπίσουν και να «αμβλύνουν» τις επιπτώσεις του ιού.

Πάντως, παρά την αναστάτωση που επικρατεί διεθνώς, ο ΠΟΥ δε συστήνει περιορισμούς των ταξιδιών ή κλείσιμο των συνόρων λόγω της μετάδοσης του ιού της γρίπης των χοίρων.

«Ο ΠΟΥ δε συστήνει ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή κλείσιμο των συνόρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τόμας Χαρτλ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη, επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, όταν φτάνουν στα αεροδρόμια ή όταν περνούν τα σύνορα. «Φυσικά όταν κάποιος αισθάνεται άρρωστος δεν πρέπει να ταξιδεύει οπουδήποτε», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, τα δύο μεγαλύτερα γραφεία ταξιδίων της Ευρώπης, τα TUI Travel και Thomas Cook, ματαίωσαν όλα τα ταξίδια από τη Βρετανία προς το μεξικανικό θέρετρο Κανκούν.

Διεθνής επαγρύπνηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι είναι πρόωρο να απαγορευθούν οι μετακινήσεις προς τις περιοχές που έχουν πληγεί από τη νόσο και πρότεινε να αλλάξει η ονομασία "γρίπη των χοίρων" σε "νέα γρίπη" ώστε να αποφευχθούν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τη βιομηχανία της χοιροτροφίας.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση της κρίσιμης κατάστασης και η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί στο Μεξικό δάνειο μεγαλύτερο τον 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Καλιφόρνια, όπου έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα, ο κυβερνήτης Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σαν προληπτικό μέτρο, διευκρινίζοντας ωστόσο δεν υπάρχει λόγος «για συναγερμό».

Την αναβολή των ταξιδιών με προορισμό το Μεξικό, τα οποία δεν είναι απολύτως απαραίτητα συνέστησαν οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας, λόγω της γρίπης των χοίρων.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια περίοδο δύο μηνών, με στόχο να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη επιδημία της γρίπης των χοίρων.

Ταξιδιωτικές ... συμβουλές

Διακόπτουν τις πτήσεις τους προς το Μεξικό:

- Η καναδική εταιρία Air Transat ως τα τέλη Μαΐου

- Τα γραφεία ταξιδίων στη Γαλλία

- Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Γερμανίας

- Στην Ιαπωνία αποφασίστηκαν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση αδειών εισόδου στους Μεξικανούς.

- Τόκιο, Οτάβα, Λονδίνο, Ρώμη, Παρίσι και Χάγη συμβουλεύουν τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στο Μεξικό.

Στην Ταϊλάνδη, όπως και σε άλλα αεροδρόμια, η κυβέρνηση εγκατέστησε στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόγκ συσκευές θερμικής ανίχνευσης θερμοκρασίας σώματος ως ένα προληπτικό μέτρο κατά της διάδοσης της γρίπης των χοίρων.

Όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από την αμερικανική ήπειρο θα επιθεωρεί από σήμερα και η Ρωσία, λόγω της επιδημίας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Ρωσίας.

Η μία χώρα μετά την άλλη δε, ακύρωσαν τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη χώρα της λατινικής Αμερικής και μέρη των ΗΠΑ, αν οι ειδικοί δεν έχουν κάποια απόδειξη ότι η ασθένεια μεταφέρεται από το κρέας.

Σα συνέπεια όλων αυτών, τα έσοδα των αεροπορικών εταιρειών έπεσαν κατακόρυφα.



Πηγή:zougla.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ