Παρά την αισιοδοξία που έχει δημιουργήσει στην ελληνική πλευρά το κάλεσμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα από την τουρκική Εθνοσυνέλευση, για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η αδιαλλαξία της τουρκικής κυβέρνησης στην μη ικανοποίηση του αιτήματος που αφορά τον σεβασμό των μειονοτήτων, καλά κρατεί. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ» φέρνει στο φως έκθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ που αποκλείει το ενδεχόμενο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η έκθεση του υπουργείου που εστάλη προς την τουρκική Εθνοσυνέλευση πριν από έξι μήνες, αναφέρει ότι «δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη». Στην έκθεση αναφέρεται ότι «το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον προς το θέμα πηγάζει από την προσπάθεια να επικρατήσει το Πατριαρχείο Φαναρίου απέναντι στο Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο έχει περισσότερη επιρροή από το πρώτο» και υπογραμμίζεται ότι «νομικώς είναι αδύνατο» να επαναλειτουργήσει η Σχολή.
Η Μιλιέτ δημοσιεύει και απόψεις της νομικής συμβούλου του Πατριαρχείου, γνωστής δικηγόρου Κεζμπάν Χατεμί, η οποία τονίζει ότι «το κλείσιμο της Σχολής τη 1971 συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης».
Υπέρ της επαναλειτουργίας τάσσεται και ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, πρέσβης ε.τ. Φαρούκ Λόγογλου, ο οποίος μιλώντας στην ίδια εφημερίδα λέει ότι «οι ισχύοντες νόμοι φαίνεται ότι είναι εμπόδιο για την επαναλειτουργία. Απαιτείται νομοθετική αλλαγή. Πιστεύω ότι με αυτό η Τουρκία θα κέρδιζε κύρος».
Τέλος, ο καθηγητής Θεολογίας Χαλίς Αϊχάν τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας και τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμα και στο νόμο περί Ανώτατης Παιδείας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαναλειτουργία του σημαντικότερου εκπαιδευτικού – θρησκευτικού ιδρύματος για την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι όρος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η επαναλειτουργία της Σχολής είναι εκ των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνει η Τουρκία, προκειμένου να βρεθεί σε συμφωνία με βασικά κείμενα του διεθνούς δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου