ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

O Κώστας Τσιάνος και η Λυδία Κονιόρδου επιστρέφουν στο Θεσσαλικό Θέατρο

O Κώστας Τσιάνος και η Λυδία Κονιόρδου (στη φωτογραφία) επανέρχονται - ιστορική επιστροφή- στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας/ «Θεσσαλικό Θέατρο»με το οποίο τους συνδέουν μεγάλες στιγμές. Αφορμή, η ανανεωμένη παράσταση των «Χοηφόρων» του Αισχύλου- το δεύτερο δράμα της τριλογίας της «Ορέστειας»- που πρωτόκαναν εκεί - ο Κώστας Τσιάνος ως σκηνοθέτης και για πρώτη φορά ως μεταφραστής, επωμιζόμενος και τα βάρη των χορογραφιών, της διαμόρφωσης του σκηνικού χώρου και των φωτισμών, η Λυδία Κονιόρδου αναλαμβάνοντας τους ρόλους και της Κλυταιμνήστρας και της Ηλέκτρας- το καλοκαίρι του 1992.

Η ιδιαίτερα καρποφόρα και με τεράστια απήχηση συνεργασία τους ξεκίνησε το καλοκαίρι του ΄88 με την ευριπίδεια «Ηλέκτρα», παράσταση- σταθμό στο ελληνικό θέατρο και ερμηνεία- σφραγίδα, που έφερε, την επόμενη χρονιά, το «Θεσσαλικό», πρώτο απ΄ τα ΔΗΠΕΘΕ, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Και συνεχίστηκε στην Λάρισα με την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη (καλοκαίρια του ΄90 και του ΄91), τις «Χοηφόρες»- ίσως η πιο ολοκληρωμένη απ΄ τις τρεις προτάσεις τους πάνω στο αρχαίο δράμα στη γραμμή που αντλεί απ΄ τη λαϊκή παράδοση και το τελετουργικό λαϊκό δρώμενο- και την επανάληψη της «Ηλέκτρας» το ΄93- έξι συνεχή χρόνια- ενώ το ΄91 η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθέτησε στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, του οποίου τότε καλλιτεχνικός διευθυντής ήταν ο Κώστας Τσιάνος, τους «Φασουλήδες με τη μαγκούρα» του Λόρκα.

Οι δυο τους ξαναβρέθηκαν στο Εθνικό για τη «Γέρμα» του Λόρκα, την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη- η Λυδία Κονιόρδου στους επώνυμους ρόλους- και τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ όπου έκανε Γκρούσα.
Οι «Χοηφόρες»
ανεβαίνουν- η πρεμιέρα στην Λάρισα στις 3 Ιουλίου- με τα κοστούμια της Ιωάννας Παπαντωνίου και μουσική Διονύση Τσακνή. Ορέστης θα ΄ναι ο Νίκος Ψαρράς. Στο θίασο, Ελένη Ουζουνίδου, Δημήτρης Καλαντζής, Θανάσης Χαλκιάς, Γιώργος Στάμος, Νικολέττα Βλαβιανού, Λουκία Στεργίου, Στέλλα Γκίκα, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Λίλη Μελεμέ, Ευγενία Αποστόλου, Ηλέκτρα Γεννατά, Φωτεινή Τιμοθέου, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Σεβίλλη Παντελίδου, Μάρω Δεληγιάννη ενώ κορυφαίος μουσικός θα ΄ναι ο Γιώργος Δεληγιάννης.

Σημειώστε πως ο Κώστας Τσιάνος επιστρέφει στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας έντεκα χρόνια αφότου παραιτήθηκε από την καλλιτεχνική διεύθυνσή του- τελευταία σκηνοθεσία του ήταν το 1997- ΄98 το «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαΐδη- Χαβιαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ