ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Έλληνες βάφουν τον Αϊφελ!


Ελληνικά πινέλα θα βάψουν το σύμβολο και σημείο αναφοράς της γαλλικής Πρωτεύουσας!Η πρώτη πινελιά για το «19ο βάψιμο» του πύργου, έπεσε -συμβολικά- χθες μπροστά στις κάμερες των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αλλά και στους πολυάριθμους τουρίστες, από την εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη ελληνική εταιρία, που έχει αναλάβει μέσω διαγωνισμού το εν λόγω έργο. Για τα «γενέθλια» των 120 χρόνων του, που γιορτάζει ο «Πύργος του Αϊφελ», από σήμερα και καθ' όλο το 2009, η πόλη των Παρισίων αποφάσισε να του προσφέρει μία καινούργια "φορεσιά", η οποία θα είναι το 19ο -κατά σειρά- βάψιμό του, με την ειδική σύνθεση χρώματος που χρησιμοποιείται τα τελευταία σαράντα χρόνια και που φέρει την ονομασία «Μπρονζέ Τουρ Εφέλ».
Τον διαγωνισμό για την βαφή του, ο οποίος προκηρύχθηκε τον Ιούλιο του 2008, κέρδισε η ελληνική εταιρία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε., που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, κι έτσι, την τιμή για την «πρώτη πινελιά» είχαν οι έλληνες βαφείς.
Στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, ο πρόεδρος της εταιρίας SETE που διαχειρίζεται τον Πύργο, Ζαν Μπερνάρντ Μπρος, αλλά και ο ιδρυτής της ΣΤΕΛΜΑ, Ελευθέριος Μαματζής, μαζί με τον αντιπρόεδρος της εταιρίας Δημήτριο Μαματζή, συμμετείχαν στην εκδήλωση της συμβολικής πρώτης πινελιάς.
«Υποχρέωση και αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε και να συντηρήσουμε τον Πύργο για να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενεές», δήλωσε ο κ. Μπρος, προσθέτοντας, «όπως κι ο Γκούσταβ Αϊφελ εξηγούσε, το χρώμα αποτελεί τη μοναδική εγγύηση για την διατήρηση μέσα στον χρόνο, μίας μεταλλικής κατασκευής».
Αναφερόμενος στη διεθνή αναγνώριση που -πλέον- απολαμβάνει η εταιρία του, με κατάληξη την τελευταία επιτυχία στον διαγωνισμό για τον Πύργο, ο ιδρυτής της ΣΤΕΛΜΑ κ. Μαματζής δήλωσε: «Πρόκειται για ένα όνειρο ζωής που άρχισε πριν από 40 χρόνια και που τώρα γίνεται πραγματικότητα. Στον τομέα της αντισκωρικής προστασίας και των βαφών, η ΣΤΕΛΜΑ, απαριθμεί πλέον έναν σημαντικό αριθμό έργων σε Ελλάδα, Γαλλία, Βουλγαρία, Πολωνία και Κουβέιτ», υπογραμμίζοντας -εν συνεχεία- την συμβολή του προσωπικού της εταιρίας, στην όλη προσπάθεια για τον διαγωνισμό και την εν λόγω επιτυχία.
Ο διαγωνισμός δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολος, αφού στην τελική ευθεία είχαν παραμείνει άλλες 6 εταιρίες, 4 γαλλικές, μία ιταλική και μία γερμανική, ανάμεσα δε στις γαλλικές ήταν και η εταιρία που για τα τελευταία τριάντα χρόνια έβαφε τον Αϊφελ.
Σε σχετικό ερώτημα με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος κ. Μπρος δήλωσε ότι «ο ελληνικός φάκελος ήταν καλά τεκμηριωμένος, σε συνδυασμό με το ότι ήταν πιο οικονομικός».Πέρα από την ποιότητα του ελληνικού φακέλου, η ΣΤΕΛΜΑ είχε ως πρόσθετο πλεονέκτημα το ότι δουλεύει χρόνια στα ναυπηγεία του Σαιν Ναζέρ, είναι γνωστή και έχει άριστη συνεργασία με τους Γάλλους.
Το βάψιμο του Πύργου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 μήνες, καιρού επιτρέποντος, καθ' ότι η βροχή θεωρείται το μεγαλύτερο εμπόδιο.
Υπήρξαν ειδικά κριτήρια για την επιλογή των βαφέων, το βασικότερο των οποίων είναι η ικανότητά τους να δουλεύουν στα μεγάλα ύψη.
Σε μία πρώτη φάση, 16 βαφείς θα αρχίσουν από την κορυφή του Πύργου, ενώ στη βάση θα προστεθούν τουλάχιστον άλλοι 10 εργάτες.
Ο Πύργος θα βαφτεί σε τρεις αποχρώσεις του «μπρονζέ», αρχίζοντας από το πιο σκούρο στα πρώτα 56 μέτρα από την βάση, με το πιο ανοικτό στην κορυφή.
«Είναι θέμα οφθαλμαπάτης» εξηγεί το στέλεχος της εταιρίας που έχει την ευθύνη της διεκπεραίωσης του έργου κ. Γιώργος Βαλαούρης, «έτσι από μακριά μοιάζει ομοιόμορφος, ενώ παράλληλα, δίνει την αίσθηση ότι ανυψώνεται ακόμα περισσότερο στον ουρανό».
Κατά το παρελθόν, ο πύργος είχε βαφτεί πορτοκαλί, κίτρινος, καφέ και κόκκινος.
Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 4,5 εκατ. ευρώ, χωρίς το ΦΠΑ.
Το 19ο βάψιμο σε αριθμούς συνοψίζεται ως εξής:250.000 τμ επιφάνεια βαφής,60 τόνοι χρώματος βαφής,50 χιλιόμετρα είναι «τα σχοινιά ζωής» για την ασφάλεια των εργατών,2 εκτάρια είναι τα δίχτυα ασφάλειας,1.500 βούρτσες,1.500 σπάτουλες και1.000 δερμάτινα γάντια.
Καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών, ο πύργος θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός στο κοινό.Αν τα χρώματα στάξουν στα ρούχα των επισκεπτών, τότε ή θα καληφθεί το κόστος του καθαριστηρίου ή αποζημίωση για καινούργια ρούχα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ