ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

3.000. 000 ευρώ (!) για το αρχαίο θέατρο

Αχτίδα αισιοδοξίας για τη συνέχιση των εργασιών στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας, εντός του 2010, από τη χθεσινή συνάντηση της γενικής γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχο, στο γραφείο της. Σύμφωνα με την κ. Λίνα Μενδώνη, αρχίζουν εντός διμήνου εργασίες στο θέατρο, με κονδύλι ύψους 3.000.000 ευρώ, που έχει προβλεφθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Στην ίδια συνάντηση έγινε συζήτηση και για το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, για το οποίο υπάρχει κονδύλι 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Επίσης, η γενική γραμματέας ήταν θετική και στο αίτημα της Ελασσόνας για το κτίριο του Τουρκικού Τελωνείου.
 Η ίδια αισιοδοξία προέκυψε και από την 3η γενική συνέλευση του σωματείου «Διάζωμα» που έγινε το Σαββατοκύριακο στο αρχαίο θέατρο Οινιάδων Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του «Διάζωμα» για 25 αρχαία θέατρα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, για να αρχίσουν εργασίες (γεωφυσικές έρευνες, ανασκαφές, αναθέσεις μελετών, αναστηλώσεις). Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 31.301.942 ευρώ και από αυτά για το αρχαίο θέατρο Λάρισας σε 3.000.000 ευρώ.
 
Ο κ. Β. ΕΞΑΡΧΟΣ
Το καλοκαίρι ξαναρχίζουν οι εργασίες στο αρχαίο θέατρο Λάρισας όπως ενημέρωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Έξαρχο στη συνάντηση που είχαν χθες στο γραφείο της.
Για τις εργασίες, οι οποίες κατά την κα Μενδώνη θα αρχίσουν εντός διμήνου, έχει προβλεφθεί κονδύλι ύψους 3 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Για τη χρηματοδότηση των έργων ο κ. Β. Έξαρχος είχε συνεργασία τις προηγούμενες ημέρες με την υπουργό Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Παράλληλα, στη χθεσινή συνάντηση, η κ. Λίνα Μενδώνη εμφανίστηκε θετική στο αίτημα του δήμου Ελασσόνας να του παραχωρηθεί το κτίριο του Τουρκικού Τελωνείου ώστε να το χρησιμοποιήσει ως μουσείο και δεσμεύτηκε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Την πρόταση του δήμου ανέπτυξαν στην κα Μενδώνη ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος και ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Λιάκος επισημαίνοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθούν τόσο το ιστορικό αυτό κτίριο όσο και αρχαία ευρήματα της ευρύτερης περιοχής που σήμερα βρίσκονται κλειδωμένα στις αποθήκες.
Στη χθεσινή συνάντηση έγινε συζήτηση και για το Διαχρονικό Μουσείο για το οποίο υπάρχει κονδύλι 6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ καθώς και για γενικότερα πολιτικά ζητήματα του νομού, για τα οποία ο κ. Β. Έξαρχος κατέθεσε στη γενική γραμματέα τις θέσεις των τοπικών φορέων.
 
ΤΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»
 
Σύμφωνα με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» το αρχαίο θέατρο της Λάρισας συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο 9 αρχαίων θεάτρων με προϋπολογισμό 18.900.000 ευρώ, από τα περιφερειακά προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. Τα χρήματα για το θέατρο όπως αναφέρεται στο σχετικό κατάλογο αφορούν τη συνέχιση αναστηλωτικών εργασιών.
Στην ίδια κατηγορία με το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, δηλαδή του ΕΣΠΑ, συμπεριλαμβάνονται και τα εξής θέατρα: Ρωμαϊκό Θέατρο Θεσσαλονίκης, Θέατρο Μήλου, Θέατρο Θάσου, Θέατρο Αμβρακίας, Θέατρο Δημητριάδος, Αρχαίο θέατρο Δωδώνης, Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης και Ωδείο, Επίδαυρος (Ασκληπιείο και Παλαιά Επίδαυρος).
Επίσης, όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης έγινε το επίσημο άνοιγμα των κουμπαράδων του «ΔΙΑΖΩΜΑ» σε 25 θέατρα, όπου μπορούν οι πολίτες της χώρας μέσω ειδικών τραπεζικών λογαριασμών για το κάθε θέατρο ξεχωριστά να συνεισφέρουν οικονομικά. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και αναφέρεται αναλυτικά στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου του «ΔΙΑΖΩΜΑ» (www.diazoma.gr)στην ενότητα «Υιοθετείστε ένα αρχαίο θέατρο». Παράλληλα, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» παρουσίασε την έκδοση «Πανόραμα χώρων θέασης και ακρόασης» που περιλαμβάνει 126 χώρους σε όλο τον ελλαδικό χώρο, προσδιορίζει τα βασικά χαρακτηριστικά τους και περιγράφει συνοπτικά τη σημερινή κατάσταση διατήρησής τους. (βλ. ιστότοπο ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ενότητα αρχαία θέατρα, υπό-ενότητα ΠΑΝΟΡΑΜΑ). Στην υποενότητα αυτή αναφέρονται και τα αρχαία θέατρα Λάρισας το Α΄ και το Β΄ δίπλα στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου.
 
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ