ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ ΡΕΣΑΛΤΟ

Κρατούνται 480 άνθρωποι στο Ισραήλ
Παγκόσμια κατακραυγή για την αιματηρή ισραηλινή επέμβαση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ακτιβιστών.
Χθες το βράδυ, συνήλθε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου δήλωσε στο Συμβούλιο, ότι το Ισραήλ έχει "χάσει κάθε διεθνή νομιμοποίηση" όσον αφορά την στρατιωτική επέμβαση κατά των ακτιβιστών που επιχείρησαν να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους από το Ισραήλ Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας.
   Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ από την πλευρά του κατηγόρησε τον διεθνή στολίσκο προς τη Γάζα πως είχε σκοπούς αλλότριους από τους ανθρωπιστικούς. «Ποιου είδους ανθρωπιστική αποστολή χρησιμοποιεί μαχαίρια, μπαστούνια και άλλα όπλα για να επιτεθεί σε στρατιώτες, οι οποίοι ανέβηκαν σε ένα πλοίο σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους», αναρωτήθηκε υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας θα συνέλθουν σήμερα σε ειδική συνοδό μετά από αίτημα της Τουρκίας.
Τετρακόσιοι ογδόντα άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής κρατούνται στο Ισραήλ και 48 θα απελαθούν, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Οι 480 κρατούμενοι βρίσκονται στην φυλακή Ασόντ στο νότιο Ισραήλ, ενώ οι 48 έχουν οδηγηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να απελαθούν.
Επίσης άλλοι 45 επιβάτες των πλοίων, οι περισσότεροι Τούρκοι, νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, σε νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί και έξι ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης. Οι επιβάτες που κρατούνται θα ανακριθούν στη διάρκεια της ημέρας και οι αρμόδιες αρχές θα αποφασίσουν αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή αν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Η Τουρκία απαίτησε από το Ισραήλ να επαναπατρίσει τις σωρούς των ακτιβιστών και επιπλέον ζήτησε να απελευθερωθούν οι εκατοντάδες συλληφθέντες και τα έξι πλοία της αποστολής. «Πρόκειται για μία εθνική υπόθεση. Θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν τη διακοπή της επίσημης επίσκεψής του στη Χιλή. Σήμερα Τρίτη, αντιπρόσωποι της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου θα μεταβούν στο Ισραήλ για να επιδιώξουν τη μεταφορά των σωρών και των τραυματιών στην Τουρκία.
Ο στρατός του Ισραήλ τονίζει πως τα βίαια επεισόδια εξερράγησαν όταν ακτιβιστές επιτέθηκαν στους πεζοναύτες, τραυματίζοντας επτά εξ αυτών και αφαιρώντας τα όπλα από άλλους δύο. Οι ισραηλινές αρχές τονίζουν πως περίπου 20 ακτιβιστές τραυματίστηκαν. Ο στρατός δεν ανακοίνωσε την εθνικότητα κανενός από τα θύματα, όμως ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε πως οι περισσότεροι νεκροί ήσαν Τούρκοι.
Ο ισραηλινός υπουργός Αμύνης Εχούντ Μπαράκ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς για να τους δώσει πληροφορίες για την επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου για τη Γάζα. Ο Μπαράκ υποστήριξε πως η επέμβαση που πραγματοποιήθηκε στη νηοπομπή των έξι πλοίων, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα στα διεθνή ύδατα, ήταν σύμφωνη προς το διεθνές ναυτικό δίκαιο και περιέγραψε τα γεγονότα πριν την σύγκρουση πάνω στο τουρκικό σκάφος Μαβί Μαρμαρά, τονίζεται στο ανακοινωθέν των υπηρεσιών του.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ζητήσει από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου να ενημερωθεί το ταχύτερο δυνατόν για τα διατρέξαντα και εξέφρασε «τη βαθιά λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών».
Ο «στολίσκος της Ελευθερίας», μετέφερε περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ