ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

“Μπήκαν” οι υπογραφές για το ρωσικό αέριο

Δεκαετής συμφωνία υπεγράφη τη Δευτέρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, για τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ, με αποτέλεσμα να ξανανοίξουν οι «στρόφιγγες» για την παροχή ενέργειας στην Ευρώπη.


Η υπογραφή έγινε μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Βλαντίμιρ Πούτιν και Γιούλια Τιμοσένκο με την παρουσία των προέδρων της ρωσικής Gazprom Αλεξέι Μίλερ και της ουκρανικής Naftogaz Όλεγκ Ντούμπινα.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών «σφραγίστηκε», μετά από μαραθώνιες συνομιλίες την Κυριακή (18/1) μεταξύ της κ. Τιμοσένκο και του κ. Πούτιν. Το γεγονός χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Κομισιόν να ανακοινώνει όμως ότι η κρίση αυτή λειτουργεί και ως τεστ για το πόσο αξιόπιστοι οικονομικοί εταίροι για την Ε.Ε. είναι οι δύο χώρες.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι η τιμή του ρωσικού αερίου για την Ουκρανία θα έχει έκπτωση 20% για το 2009 και ότι από το 2010 θα υπάρξει ανατιμολόγηση, βάσει των ευρωπαϊκών τιμών, τόσο για τη μεταφορά όσο και για τη διάθεση.

Ο τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Μάρτιν Ρίμαν, η χώρα του οποίου ασκεί την ευρωπαϊκή προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, χαιρέτισε την συμφωνία αλλά συνέστησε και προσοχή «μέχρι να ξεκινήσει η μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη» καθώς όπως είπε «δεν ήταν καθαρό» το πότε θα γίνει.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη προμηθεύεται το 1/4 του αερίου που χρησιμοποιεί από την Ρωσία και το 80% από αυτό μεταφέρεται μέσω Ουκρανίας. Σύμφωνα με το BBC περίπου 20 χώρες της ΕΕ έχουν επηρρεαστεί από τη διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κατέληξε στη διακοπή παροχής στους καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ