ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Άνοιξαν οι στρόφιγγες της Gazprom


Λίγο μετά τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της Gazprom άνοιξε τις στρόφιγγες ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.
Τερματίζεται έτσι μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές κρίσεις που σοβούσε στον ευρωπαϊκό χώρο εξ' αιτίας της γεωπολιτικής διαμάχης Ρωσίας- Ουκρανίας.
Μια κρίση που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη μέση του χειμώνα.
Με τη λακωνική δήλωση « ξεκίνησε» επίσημη πηγή της Gazprom επιβεβαίωσε την είδηση– ανακούφιση για καταναλωτές και βιομηχανίες στη Δυτική Ευρώπη.
«Έλαβα την εντολή, τη θέτουμε τώρα σε εφαρμογή», απάντησε τεχνικός της Gazprom στο σταθμό της Σούντια (δυτική Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία).
Η εντολή έναρξης της τροφοδοσίας του δικτύου δόθηκε από τα κεντρικά της ρωσικής εταιρείας ενέργειας και αφορά το δίκτυο που διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας προς την Τουρκία, τις χώρες των Βαλκανίων και τη Μολδαβία.
Περίπου μία ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη της τροφοδοσίας των αγωγών εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε ότι το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη "έφθασε ήδη στην Ουκρανία".
Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "χαιρέτισε" την ανακοίνωση της επανάληψης της ροής του φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι παρατηρητές την παρακολουθούν επιτόπου.
Η Gazprom πάντως θα τροφοδοτήσει με 76,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως τους αγωγούς που εξάγουν το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ποσότητα σημαντικά μικρότερη από τα 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα που ελάμβανε καθημερινά η Ευρώπη πριν από την 1η Ιανουαρίου και την έναρξη της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ