ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Αλλάζει όψη το κτίριο της Νομαρχίας Λάρισας με μια εικαστική παρέμβαση του Χρήστου Παπανικολάου.

Ο γνωστός Λαρισαίος ζωγράφος -έργα του οποίου κοσμούν αρκετούς δημόσιους χώρους στη Λάρισα αλλά και στην πρωτεύουσα - ανταποκρίθηκε αφιλοκερδώς στην πρόσκληση του Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρού και επιχειρεί ήδη παρεμβάσεις στο «κυβερνείο» του νομού, το ιστορικό κτίριο της Νομαρχίας

Η αισθητική αναβάθμιση του κεντρικού τομέα του κτιρίου, με στοιχεία από την παράδοση και την ιστορία της Λάρισας και του νομού είναι ήδη εμφανής σε ένα κτίριο που, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν ένα κτίριο ψυχρό, μουντό, τυπικό δείγμα ελληνικής δημόσιας υπηρεσίας.

Έτσι, μια ευχάριστη έκπληξη ανέμενε όσους επισκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες το κτίριο της Νομαρχίας καθώς εισερχόμενοι από τη κεντρική είσοδο διαπίστωναν ότι ο τοίχος που μέχρι πρότινος ήταν γυμνός πλέον είχε καλυφθεί με ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και πρωτοποριακό έργο.

Πρόκειται για το έργο του Χρήστου Παπανικολάου με τον τίτλο ?Τόπου Ιστορία? το οποίο ο γνωστός Λαρισαίος καλλιτέχνης παραχώρησε δωρεάν στην Νομαρχία Λάρισας.

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθεια γενικότερης αναβάθμισης που άρχισε τα τελευταία χρόνια

η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή στα κτίρια που ανήκουν στην αρμοδιότητά της και στεγάζουν τις υπηρεσίες της.

Το ΚΕΠ της Νομαρχίας, η Πολεοδομία, η Πρόνοια, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται είτε σε καινούρια κτίρια είτε σε πλήρως ανακαινισμένους χώρους που αφενός συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και διευκολύνουν τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών και αφετέρου δημιουργούν ένα περιβάλλον εργασίας που δε θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που όλοι έχουμε για τους χώρους που στεγάζουν τις δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες.

Πρόθεση της Νομαρχίας είναι οι πολίτες να εισέρχονται σε χώρους που θα εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις ενώ ταυτόχρονα θα συναντούν εγκαταστάσεις αισθητικά άψογες .

Και, όπως δήλωσε ο νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός, επαινώντας δημόσια την προσφορά του Χρήστου Παπανικολάου ως «προσφορά στον τόπο», η Νομαρχία διαθέτει πολλούς χώρους για όσους καλλιτέχνες επιθυμούν να προσφέρουν τη δική τους εικαστική άποψη.

*Οι παρεμβάσεις του Χρήστου Παπανικολάου αποσπούν ήδη κολακευτικά σχόλια μεταξύ των πολιτών που βλέπουν να γεννιέται μια άλλη αντίληψη για τα δημόσια κτίρια

Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι ένας πρωτοποριακός καλλιτέχνης με πολυσχιδή δράση, έντονη συμμετοχή στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας και με βαθιές οικολογικές ανησυχίες.

Έργα του κατά το παρελθόν έχουν κοσμήσει και άλλους δημόσιους χώρους όπως το Αττικό Νοσοκομείο και το σταθμό του Αγίου Δημητρίου του μετρό στην Αθήνα καθώς και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Το κτίριο της Νομαρχίας πλέον κοσμείται με τρία δικά του έργα - εικαστικές εγκαταστάσεις, στο γραφείο του Νομάρχη Λάρισας κ Λουκά Κατσαρού, στον χώρο έξω από την αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου και στην είσοδο της Νομαρχίας όπου βρίσκεται το κυρίως έργο.

Πρόκειται για μια σύνθεση από ξύλο εγκιβωτισμένη σε γυαλί, έχει γίνει χρήση αποστατών ώστε το έργο να απέχει από τον τοίχο και ειδική μελέτη για τον φωτισμό της.

Το έργο βρίθει από στοιχεία του θεσσαλικού κάμπου, γεωφυσικά, πολιτισμικά, πολιτικά και ιστορικά, με αναφορές στις επιμέρους επαρχίες του νομού Λάρισας.

Ο Όλυμπος, ο Ιπποκράτης, οι ποταμοί Πηνειός και Τιταρήσιος προσωποποιημένοι, οι γέφυρες του Ενιπέα και του Αλαμάνου, ο Αχιλλέας και η Θέτιδα, τα πηγάδια, τα Αμπελάκια, η Παναγία η Ολυμπιώτισσα, το άλογο του ιπποδρόμου αλλά και αυτό που βοηθά τον αγρότη στην καθημερινή εργασία του καθώς και μια εικόνα που παραπέμπει στους διαχρονικούς αγώνες των αγροτών του κάμπου μας αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλίας και κυρίως του νομού Λάρισας.

?Ο συγκερασμός των ιστορικών δεδομένων, που αποτελούν την παράδοση και την παρακαταθήκη του νομού, με την διεκδίκηση, που είναι σημάδι υγείας σε μια κοινωνία που τη χαρακτηρίζει η απάθεια και η αδιαφορία ήταν το μοτίβο πάνω στο οποίο δούλεψα . Με βάση την αρχιτεκτονική προεργασία της αρχιτέκτονας κας Χριστίνας Καλογιάννη προχώρησα στην συγκεκριμένη εικαστική εγκατάσταση και με θεματική την ιστορία του τόπου καταθέτω ένα στίγμα που αποτελεί αφορμή για ένα ταξίδι? τόνισε σε δηλώσεις του ο κ Χρήστος Παπανικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ