ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

Οι πικραμένοι του ανασχηματισμού


Αν και όλοι συμφωνούν ότι ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός έχει να κάνει περισσότερο με την ικανοποίηση εσωτερικών συσχετισμών και λιγότερο -ή και καθόλου- με την αναδιάταξη της κυβερνητικής στρατηγικής, φαίνεται ότι τελικά, οι δυσαρεστημένοι είναι μάλλον περισσότεροι από τους ικανοποιημένους, στη ΝΔ.

Για «διαζύγιο με το κοινωνικό κομμάτι της παράταξης», μιλούν όσοι εκπροσωπούν τη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά» στο κυβερνών κόμμα.

Γιάννης Μανώλης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα και πολλοί άλλοι, μένουν εκτός νυμφώνος και μαζί με αυτούς πάει «περίπατο» και το όραμα της κοινωνικής πολιτικής, που τόσο επιτακτικά ζητεί ένα μεγάλο τμήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Κάποιοι εξ' αυτών σχολιάζουν ειρωνικά ορισμένες μετακινήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «βάλανε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα», εννοώντας προφανώς την τοποθέτηση της νεοφιλελευθέρων πεποιθήσεων, όπως λένε, Σοφίας Καλαντζάκου, στο υπουργείο Απασχόλησης και ακόμη περισσότερο του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ανάλογα σχόλια προκάλεσε και η τοποθέτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ως υφυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών.

Το παράξενο είναι ότι δυσαρεστημένοι εμφανίζονται και ορισμένοι από αυτούς που παρέμειναν στα υπουργεία τους, με προεξάρχοντα τον υπερ-υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο.

Η τοποθέτηση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη σε αναβαθμισμένο ρόλο αναπληρωτή υπουργού για θέματα Δημόσιας Τάξης, φαίνεται ότι ενόχλησε τα μάλα το βασικό πυλώνα του καραμανλισμού, ο οποίος χθες στο περιστύλιο της Βουλής ακούστηκε να επαναλαμβάνει εκνευρισμένος μία παλιά μαντινάδα: «Ήμουνα κράχτης πετεινός και τώρα με τσιμπούν οι κότες».

Ο λόγος του εκνευρισμού, διευκρινίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος αντελήφθη εκ των υστέρων ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει λάβει σαφείς εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό ότι θα λειτουργεί αυτόνομα στον τομέα της Δημόσιας Τάξης.

Οργισμένος εμφανίστηκε και ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έχει κατορθώσει να παραμείνει σχετικά «ατσαλάκωτος» σε ένα υπουργείο όπου εμφωλεύουν χρόνια παθογένεια και τερατώδη προβλήματα, τα οποία ουδείς μέχρι σήμερα τόλμησε να αντιμετωπίσει, -φυσικά ούτε και ο ίδιος.

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι ο Αρκάς πολιτικός επιθυμούσε να μετακινηθεί σε ένα λιγότερο «βεβαρυμμένο» υπουργείο, χωρίς αδιέξοδα, το οποίο να εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους και πάνω απ’ όλα, να προσφέρει συμμετοχή στην Κυβερνητική Επιτροπή, έναν «κρυφό καημό» του κ. Αβραμόπουλου.

Έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος, όπως λέγεται, τηλεφώνησε στον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας: «Αιφνιδιάστηκα, δεν είχα καμία ένδειξη ότι θα μετακινηθώ». Τώρα, ο κ. Στυλιανίδης, στο υπουργείο Μεταφορών θα πρέπει να ασχοληθεί με το ακανθώδες και μη δημοφιλές θέμα της πώλησης της «Ολυμπιακής» και τα χρονίζοντα προβλήματα στον τομέα των συγκοινωνιών.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου δεν ικανοποιήθηκαν ούτε καν οι εσωτερικοί συσχετισμοί, όπως αυτή του πρώην υφυπουργού Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου. Ο Μεσσήνιος βουλευτής, αν και πρώτος σε ψήφους στη περιφέρειά του, κινδυνεύει να χάσει έδαφος, αφού δύο εκ των αντιπάλων του, ο Αντώνης Σαμαράς και η Σοφία Καλαντζάκου, μπορούν πλέον να τον ανταγωνιστούν εκ του ασφαλούς, έχοντας πρόσβαση στην πολύτιμη πίτα των «εξυπηρετήσεων» και ρουσφετιών.

«Σε ένα κόμμα όπου το «αντάρτικο» αποτελεί πλέον παράδοση, οι ζυμώσεις μεταξύ των «δυσαρεστημένων» αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα», λένε με νόημα κύκλοι της αντιπολίτευσης. «Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία ή και το ότι η πιο ευχαριστημένη στην ΝΔ αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία και παρέμεινε στη θέση της και βλέπει τους «δικούς» της βουλευτές να αυξάνονται στα διάφορα υφυπουργεία», προσθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ