ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Κινητοποίηση στην Κύπρο για τις δηλώσεις του Τούρκου ηθοποιού



Ευρεία κινητοποίηση στην Κύπρο αλλά και στην Τουρκία έχει προκαλέσει η δημόσια δήλωση του τούρκου ηθοποιού Ατίλα Ολγκάτς, ότι όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Κύπρο (1974) είχε διαταχθεί να σκοτώσει κύπριους αιχμαλώτους πολέμου.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εγκαταλείψει την «ευκαιρία» που παρουσιάστηκε με την παραδοχή εγκλημάτων πολέμου εκ μέρους πρώην στρατιώτη κατά τον «Αττίλα» εξέφρασε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα διερευνήσει την υπόθεση και απέρριψε δηλώσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «η κυβέρνηση θέλει να θυσιάσει το θέμα στο βωμό των συνομιλιών Χριστόφια – Ταλάτ».
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι είναι θαμμένοι σε τάφους σε χώρους στρατοπέδων των κατοχικών στρατευμάτων» και πρόσθεσε ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών.
Σύσκεψη παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα
Στο μεταξύ, σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (26/1) υπό τον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου και με τη συμμετοχή του γενικού εισαγγελέα καθώς και εκπροσώπων της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων.
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ιακώβου, δήλωσε ότι για τα νομικά θέματα, το λόγο θα έχει ο γενικός εισαγγελέας. Ο ίδιος τόνισε ότι «η πληροφορία έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη» της Κύπρου, της Ελλάδας και ξένων χωρών.
«Συνεπώς, θέλουμε περισσότερη διερεύνηση του θέματος, και αν υπάρχουν νομικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προωθήσουμε το θέμα των αγνοουμένων για το καλό των συγγενών των αγνοουμένων. Αυτή είναι πάντοτε η προσπάθεια. Να δούμε αν μπορούμε να διακριβώσουμε την τύχη τους, και αυτή η πληροφορία που δόθηκε πιστεύουμε ότι προσφέρεται» τόνισε.
Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης τόνισε ότι μέσα από αυτή τη μαρτυρία «θα δούμε ποια νομικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε για προώθηση του θέματος των αγνοουμένων». «Είναι η πρώτη άμεση παραδοχή» συνέχισε «ότι ο ίδιος έχει σκοτώσει στρατιώτες. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες μαρτυρίες που έδειχναν προς αυτή τη κατεύθυνση. Τώρα, αυτή η συγκεκριμένη πληροφορία του Ατίλα θα αξιοποιηθεί, στα πλαίσια των όλων καταθέσεων και μαρτυριών σε σχέση με αυτό το θέμα».
Ευάγγελος Αντώναρος
«Επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο ξέραμε, ότι έγιναν φρικαλεότητες από την πλευρά των Τούρκων στην Κύπρο» δήλωσε ο έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. «Όλα καταγράφονται με δυσάρεστο ανάγλυφο τρόπο από τη διεθνή κοινότητα και θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο. Δεν θα το αφήσουμε αυτό το θέμα» σημείωσε.
Δήλωση για το θέμα έκανε από τις Βρυξέλλες και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι είναι γνωστό οτι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο σημειώθηκαν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.
Έρευνα της υπόθεσης προτείνει τούρκος πρώην δικαστής στο ΕΔΑΔ
Στο μεταξύ αντιδράσεις υπάρχουν και από την τουρκική πλευρά. Ο τούρκος πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ριζά Τουρμέν, με δήλωσή του στον τουρκικό τύπο, πρότεινε την διερεύνηση του θέματος από την Τουρκία «για την αποφυγή συνεπειών».
«Εάν η Τουρκία δεν πει, ξεκίνησα έρευνα μόλις έγινε γνωστό το γεγονός, για να διαπιστωθεί αν ο ηθοποιός πήρε ή όχι μέρος στον πόλεμο, θα περιέλθει σε δύσκολη θέση» είπε ο κ. Τουρμέν, σημειώνοντας ότι το Δικαστήριο πιθανόν να στραφεί κατά της χώρας σε περίπτωση απραξίας.
Σημειώνεται ότι ο ηθοποιός Ατίλα Ολγκάτς μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ, ζήτησε συγνώμη που εκμεταλλεύτηκε τα ΜΜΕ για την προβολή του «σεναρίου» του ενώ σημείωσε ότι αν γίνει προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «θα αποκαλυφθεί ότι δεν πρόκειται για πραγματικό περιστατικό». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κατά την Εισβολή δεν ήταν μάχιμος και δεν έφερε όπλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ