ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ο ΕΦΕΤ δέσμευσε προϊόν ύποπτο για σαλμονέλωση

Ο ΕΦΕΤ δέσμευσε προϊόν ύποπτο για σαλμονέλωση

Ένα μόνο προϊόν που ενδεχόμενως εμπλέκεται με τα κρούσματα σαλμονέλωσης στις ΗΠΑ και αφορούσε σοκολάτα, επρόκειτο να διακινηθεί στη χώρα μας από την «Πανελλαδική ΕΠΕ», το οποίο όμως δεσμεύτηκε και δεν διατέθηκε στους καταναλωτές όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

Σχετικά με κρούσματα σαλμονέλωσης στις ΗΠΑ, ο Ε.Φ.Ε.Τ. διευκρινίζει ότι:

Tα κρούσματα προήλθαν από τον μικροοργανισμό Salmonella Thyphimurium ο οποίος ανιχνεύθηκε σε φιστικοβούτυρο και πάστα φιστικιού, τα οποία παρήχθησαν στην αμερικάνικη επιχείρηση «Peanut Corporation of America» και χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για παραγωγή άλλων προϊόντων, όπως μπισκότα, κράκερς, δημητριακά, καραμέλες, παγωτά και σοκολάτες σε πάνω από 70 αμερικάνικες εταιρείες.

Ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε έρευνα για πιθανή ύπαρξη τέτοιων προϊόντων στην ελληνική αγορά, η οποία κατέδειξε 5 επιχειρήσεις που πιθανόν να διακινούν αυτά τα τρόφιμα : «Kellogg's Hellas», «Abbott Nutrition Hellas», «Amway Hellas», «General Mills Hellas», «X-Treme Stores - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΕ».

Μετά από έλεγχο βρέθηκε ότι οι 4 επιχειρήσεις δεν διακινούν αυτά τα προϊόντα, ενώ ένα μόνο προϊόν που αφορούσε σοκολάτα επρόκειτο να διακινηθεί από την «ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΕ», το οποίο όμως δεσμεύτηκε και δεν διατέθηκε στους καταναλωτές.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο περιστατικό και δηλώνει ότι με κάθε νέα σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει και άμεση ενημέρωση των καταναλωτών.

Στο μεταξύ οι εργαζόμενοι του φορέα με ανακοίνωσή τους δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να μην κατατεθεί η τροπολογία ''μετακόμισης'' του ΕΦΕΤ στυο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και για να ανοίξει ο διάλογος με όλους τους φορείς ελέγχου της χώρας προκειμένου να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση που θα επιλύει οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα των ελέγχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ